Vad är Murri?

November 2

Murri var en korn-baserade krydda som oftast förknippas med arabisk mat under medeltiden. Den användes som en slags sås eller gryta för att komplettera en huvudrätt, och det var ibland används som en saltersättning. Murri är inte längre en producerade livsmedelsartikel. Det är också känt som al-murri eller almori.

Bysans, eller det bysantinska riket, krediteras som vara platsen för murriâ € s ursprung. Vissa historiker och kulinariska experter teoretisera att gryta uppstod troligen från garum. Det var en jäst fisk-sås krydda som de gamla grekerna skapade, men passerades till romarna när de ingår Grekland i deras stora imperium. Det är möjligt att garum förvandlats till murri när den östra delen av det romerska riket förvandlas till en mer distinkt politisk enhet känd i historien som Bysans, med den västra halvan, eller västromerska riket, upphör att existera efter 476.

Som Byzantium omfattade stora delar av arabvärlden, blev murri en populär krydda i denna region av 13-talet. Enligt skriftliga upptagningar av perioden fanns det faktiskt två recept för krydda, desto mer populär en är korn-baserad version. Detta innebar inslag fikonlöv runt rå korn degen och låta det sitta under varma förhållanden i behållare för en 40-dagars period. Då salt och vatten tillsattes till den ruttna, gjutna deg, och blandningen lämnades att sitta ytterligare 40 dagar, vilket resulterade i en mörkbrun pasta. Enligt vissa författare, började folk vanligtvis produktion av pastan i slutet av mars.

Ju mindre populär metod för murri produktionen var mycket snabbare. Med den alternativa receptet, var en saltad korn deg bakas till en betydande hårdhet, därefter reduceras till smulor och indränkt i vatten för en dag eller två. Under tiden, en annan blandning gjord av kokt vatten och flera ingredienser som innehåller tallfrön mjölk, russin och flera typer av örter och blommande växter. Denna blandning sattes till den första och kokas tills det fått en viss tjocklek. Murri görs med mjölk brukar kallas kamakh.

Spanjoren Jambobinus Cremona, som bodde i den italienska staden Venedig på 13-talet, översatte murri receptet till latin i sin bok Liber de Ferculis et Condimentis, eller The Book of Rätter och Kryddor, för en europeisk publik. Tyvärr bungled han översättningen, vilket resulterar i ett utelämnande av ruttnande-korn fasen av såsen produktionen. Följaktligen européer som försökte ut receptet fick en oätliga, salta substans istället för en tjock, välsmakande sås. Som ett resultat, murri aldrig fångats på i Europa, och i slutet av 15-talet, hade kryddade med dött ut i arabvärlden.

  • Murri görs med jäst korn.