Vad är en Hemodialys kost?

October 29

En hemodialys kost typiskt följt av de som bor med slutstadiet njursjukdom. Hemodialys dieten är utformad för att minska mängden avfall som kommer in i blodomloppet och filtrerar genom njurarna. Efter en hemodialys kost kan tillåta dialyspatienter att förbättra sin hälsa och livsstil mellan behandlingarna. Den specifika dieten kan variera beroende på individuella behov, men den innehåller vanligtvis höga mängder protein och minskade mängder fosfor, kalium och vätskor.

Ökad proteinintag är en viktig komponent för att följa en hemodialys kost. Hög kvalitet, magert protein är generellt friskare och skapa mindre avfall byggs upp i blodet. Protein kommer också att bygga muskler, reparera vävnader och ge en större motståndskraft mot infektioner.

Ett av de bästa sätten att lägga magert protein till kosten är att inkludera regelbundna portioner av fisk, ägg och kyckling. För vegetariska patienter, sojaprodukter och konserverade bönor är också lämpliga proteinkällor. Mjölk och ost bör begränsas eftersom de tenderar att vara hög i fosfor.

Fosfor är ett mineral som finns i många livsmedel, men det bör i allmänhet undvikas genom dialyspatienter som njurarna inte kan naturligt minska fosfornivåerna. Höga halter av fosfor kan utarma kalciumnivåer i kroppen, vilket kan resultera i ben svaghet och förlust. Vissa livsmedel som bör undvikas inkluderar läsk, mejeriprodukter, fullkorn, torkade bönor och nötter. En fosfatbindare, såsom kalciumkarbonat eller aluminiumhydroxid, kan också vidtas för att kontrollera fosfornivåerna mellan dialysbehandlingar.

Misslyckade njurar är också oförmögna att korrekt reglera kaliumnivåerna i blodet. Det är särskilt viktigt för de på hemodialysdieter för att reglera kaliumnivåerna. Alltför kaliumnivåer är extremt farliga för hälsa och funktion i hjärtat. För att minska kaliumnivåerna bör vissa livsmedel bör undvikas, även avokado, bananer, apelsiner och meloner. Spenat, rödbetor, musslor och yoghurt också bäst avgörs ur kosten. Potatis kan konsumeras, men de bör kokas först att avlägsna överskott mängder kalium.

Vätskor kan också behöva minskas på hemodialys kost, inklusive livsmedel som innehåller höga mängder vatten. En kost som innehåller för mycket vätska kan orsaka obekväma svullnad och blodtryck. Undvika livsmedel som innehåller mycket natrium är ett sätt att kontrollera törst och minska vätskeintaget. Glass, bör Jell-O och soppa allmänhet undvikas, eftersom de är oftast gjorda av vätska. Vissa frukter och grönsaker, inklusive tomater, vindruvor, sallad och selleri, kan också orsaka vätskeretention på grund av deras höga vattenhalt.

  • Medan högkvalitativt protein är avgörande för en hemodialys kost bör vissa bearbetade animaliska produkter bör undvikas.
  • En patient som genomgår dialysbehandling måste följa en strikt diet.
  • Hög kalium livsmedel såsom avokado bör undvikas när njur frågor är närvarande.
  • En hemodialysmaskin.