Vad är en plasma-TV?

September 18

En plasma-TV är en högupplöst (HDTV) alternativ till de vanliga katodstrålerör tv som säljs idag. Det ger skarpa bilder och klara färger, särskilt när den används tillsammans med högupplösta sändningar. Ganska ofta en plasmaskärm är utformad i en 16: 9-förhållande för breda skärmen film format, i motsats till den lådliknande 4: 3-förhållande av standard tv. En kvalitet plasma-TV är inte billig, men. Enheter startar på $ 2000 USD och kan vara så hög som $ 15.000 USD eller mer.

En av de främsta punkterna i en plasma-TV försäljnings är en platt skärm, vilket gör att den kan monteras direkt på en vägg utan en massa spel krävs. Investerare i denna typ av TV kan också använda surround-sound teater högtalare och avancerade mottagare för att slutföra känslan av lyx. Plasma-tv har blivit statussymboler bland technophiles och andra rika konsumenter.

Vetenskapen bakom en plasma-TV är mycket komplicerad, så välkommen till Yahoo skola förenkling. "Plasma" är en vetenskaplig term hänvisar till gaser som neon och xenon som glöd när de utsätts för ett elektriskt fält. Plasma kallas ibland den fjärde tillstånd av materia, efter vätskor, fasta ämnen och gaser. Tänk på en neonskylt eller fluorescerande glödlampa att förstå plasma som det gäller här.

Tv i allmänhet beroende av tusentals små "bildelement", förkortat pixlar. Med någon färg-tv, en bunt av tre separata färger omfattar en pixel, oftast rött, grönt och blått. Genom reglering av nivån av varje färg, kan alla de andra färgerna i spektrat framställas i varje pixel. Betraktaren är oftast så långt från skärmen som de enskilda pixlarna oskärpa i varandra och illusionen av rörelse skapas när de ändrar färg. Detta gäller för alla TV-system, plasma eller på annat sätt.

I en plasma-TV, är de enskilda pixlarna gjorda av tre små behållare av en inert gas såsom neon eller xenon. Det finns bokstavligen hundratusentals dessa små rören på en genomsnittlig plasmaskärm. Alla dessa enskilda pixlar är inklämt mellan två elektriskt laddade plattor. Kom ihåg att plasma glöder när de utsätts för en elektrisk ström. En dator behandlingsenhet tar emot signaler från en kabel eller sändningsantenn som berättar det hur man ihop hela bilden hundratals gånger per sekund.

Datorn styr det elektriska fältet ner till enskilda pixlar, så att olika kombinationer av färger för att lysa. Betraktaren är oftast inte medveten om alla de förändringar, eftersom hans eller hennes hjärna bearbetar all information som en kontinuerligt rörlig bild. Eftersom en plasma-TV-skärmen innehåller en hel del fler pixlar än en standard-TV, är bilden märk skarpare. Varje kombination pixel kan återge en exakt nyans, inte en snabb approximation. Detta betyder färgerna är oftast djupare och rikare.

Den huvudsakliga nackdelen med en plasma-TV-system är sårbarhet för skador. Om ett hårt föremål slår skärmen, hundratals enskilda gasfyllda rör omedelbart förlorar sin förmåga att lysa. Byta alla dessa element är en tidskrävande och kostsam process, om det kan göras på alla. Ägare av plasmasystem bör alltid överväga att köpa försäkring och förlängda garantier, eftersom den vanligaste fix verkar vara total ersättning på skärmen. Eftersom gasen bildar plasmat kan läcka eller bli mindre reaktiv till elektriska laddningar, gör plasma-TV-system har en begränsad hållbarhetstid. Det kan ta flera år innan en märkbar förändring i bildkvalitet, men de kumulativa effekterna liknar vad som händer i neon och lysrör-småningom gasen inuti röret kommer att börja blinka i stället för att bränna stadigt.

  • En plasma-TV är en högupplöst, platt-TV som ger skarpa bilder och levande färger.
  • Plasma-TV har enskilda pixlar gjorda av små behållare av en inert gas, såsom neon eller xenon.
  • Vissa plasma-TV kan hängas på väggen.