Vad är Social Välja teori?

September 9

Social val teori är en serie metoder som används för att skapa en perfekt genomsnittliga individ för att se hur den genomsnittliga personen skulle reagera i en situation. Den grundläggande förutsättningen för social choice teori är att en person kommer att göra allt hon kan för att förbättra sin situation och undvika förhållanden som kommer att minska hennes situation. För att bestämma hur en individ kommer att reagera, studerade gruppen bryts ner i prime motiv. De genomsnittliga motiv bland alla i gruppen samlas och fäst vid en enda samlings individ. Denna hypotetiska individ är grunden för testningen.

I verkligheten går struktur sociala val teori långt bortom â € ~take bra och lämnar bad.â € Många aspekter av mänskligt beslutsfattande påverkas av komplexa faktorer att valet Maker doesnâ € t ens känner igen. Några av dessa faktorer är helt godtyckliga, som att välja en bil över en annan eftersom Väljaren föredrar den valda bilen? € s visningsfärg. Det doesnâ € t ärendet till Väljaren att en annan bil kan vara tillgängliga i samma nyans, eftersom valet redan är inställd i hennes sinne.

Andra beslut är mindre godtyckliga, men inte mindre mystiskt för en test maker. Till exempel kan en person välja ett objekt över en annan bara för att det påminner honom om en viktig person i hans liv. Detta ger inte ett objekt överlägsenhet till en annan på något annat än chooserâ € s situation. I detta fall kan Väljaren inte ens vara medvetna om varför de objekttalar honom.

Den andra vanliga val svårigheter att social choice teorin försöker åtgärda är risken. Även om en person kan se ett val som fattiga, kan en annan se möjligheter i den. Skillnaden mellan de två bedömningarna är choiceâ € s riskfaktor. Vissa människor är villiga att ta större risker för att uppnå större mål än andra. I traditionell testning, är denna faktor svår att sätta fingret på.

För att bekämpa dessa ovidkommande beslut, dikterar sociala val teori byggandet av en samlad personlighet. En grupp människor förs samman och polade efter svar på vissa frågor. Dessa svar kan innehålla samma konstiga och oförutsägbara beslut vanliga i någon form av förhör, men dessa artefakt svar har liten påverkan på den övergripande processen.

Social choice teori forskare tar dessa svar och kombinera dem till en enda hypotetisk varelse. Denna person är en kombination av alla de människor som granskats. I ett mycket enkelt exempel, var om 10 personer uppmanas att välja vilken av två bilar som de gillade och nio plockas en och en den andra plockas eftersom de gillade färgen, då den sammanlagda personen skulle ha en chans 90% av plocka den första bilen och 10% chans för den andra. Dessa data används sedan vid simuleringar för att avgöra hur ofta vissa val skulle ske.