Vad är Kaempferia?

September 18

Kaempferia är en grupp av växter som är en del av ingefära familjen, vetenskapliga namnet Zingiberaceae. Det kanske mest anmärkningsvärda växten av detta släkte, som odlas för både kulinariska och medicinska ändamål, är Kaempferia galanga, även känd under de gemensamma namnen galangal, aromatisk ingefära, sand ingefära, kencur och uppståndelse lilja. Denna anläggning har sitt ursprung i Asien och används som en kulinarisk ört i ett brett spektrum av asiatiska köken. Dess pulver rhizomer, eller underjordiska stamstrukturer, används också i traditionell kinesisk medicin.

Den Kaempferia galanga är född i Indien, Kina, Taiwan, Kambodja, och andra områden i Sydostasien. Det är en blommande perenn växt som föredrar en varm uppväxtmiljö som påminner om dess tropiska hem. Kaempferia galanga föredrar också skuggiga växtförhållanden och fuktig jord. Anläggningen har små blommor som växer i klasar i centrum för sina tre stora, breda, mörkgröna blad. Blommorna är oftast vita, rosa eller lavendel i färg. De kan börja blommar i slutet av våren och kan fortsätta att blomma förrän i mitten av hösten.

I indonesiska, balinesisk, javanesiska, och kinesiska köket är Kaempferia galanga en populär matlagningsingrediens uppskattad för sin kryddiga, aromatisk smak. De jordstammar och blad av växten är de delar som oftast konsumeras. Rhizomer ljusbrun färg, med ett utseende som liknar starkt den hos den gemensamma ingefära. De kan användas för att smaksätta soppor, såser, eller risrätter, medan bladen kan tillagas och serveras som en grönsak.

Kaempferia galanga är en av fyra unika växtarter som avses i det gemensamma namnet "galangal." Även växterna som bär detta namn har ett liknande utseende, kan K. galanga skiljas från de andra eftersom dess blommor har ingen stjälkar och dess rhizomer är ljusare i färgen. Smaken av Kaempferia galanga skiljer sig också från den galangal som ofta används som ingrediens i Vietnamesiskt och thailändsk matlagning, som har en jordnära citrussmak och saknar kryddigare noter.

Traditionell kinesisk medicin gör också användning av rotstockar av denna växt, genom att använda dem för att behandla en mängd olika mindre medicinska klagomål. Rhizomer vanligen säljs till örtmedicin bås i pulverform. De används ofta för att lugna matsmältningsbesvär, och för att minimera symptomen av sjukdomar i andningsorganen, såsom vanlig förkylning. Dessa användningsområden är, inte överraskande, liknande de medicinskt bruk av gemensamt ingefära. Kaempferia galanga kan också användas för att lindra smärtan av huvudvärk och tandvärk.

  • Kaempferia galanga har använts i hundratals år för att lugna tandvärk.