Vad kan jag förvänta efter Bunion kirurgi?

November 21

I de flesta fall kan liktorn smärta och obehag lindras med huskurer, en förändring i skor, och mediciner. Kirurgi motverkas om inte alla andra typer av konservativ behandling misslyckas med att lindra symtomen. Det finns flera olika typer av liktorn operationer, och fotvårdsspecialister kan hjälpa sina patienter att välja de bästa metoderna bygger på deras särskilda problem. Beroende på vilken typ av operation, kan en patient behöva spendera allt från sex veckor till sex månader i återhämtningen. En person kan räkna med att bära en gjuten eller ortos sko, ta sig runt med hjälp av kryckor, och undvika fysisk aktivitet under flera veckor efter liktorn kirurgi.

En patient som genomgår en relativt enkel procedur som innebär att såga bort en liten del av ben och brosk från stortån har vanligtvis en snabb återhämtning efter liktorn kirurgi. Foten kan vara insvept i en skyddande bandage eller försedda med gips för att förhindra oavsiktligt slå eller flytta tån. En gjuten är vanligtvis bärs i ungefär två veckor, varefter läkaren kan ta bort det, inspektera det gemensamma, och ta ut stygnen som användes för att stänga operationssåret. Läkaren ordinerar oftast aktuell antibiotika salva och muntlig smärta och antiinflammatoriska läkemedel för att mildra symptom och undvika komplikationer.

Under de närmaste veckorna efter liktorn operation, behöver patienten generellt att hålla tån väl skyddad med bandage och bekväma, stödjande skor. Han eller hon kan få i uppdrag att vila mycket och använder en krycka när du flyttar runt. Att sätta tyngd på tå innan den är helt läkt kan förvärra den gemensamma och orsakar smärta, inflammation och eventuellt stora skador som kräver ytterligare operationer för att korrigera. Isbildning tå och hålla den förhöjda allmänt bidra till att minska svullnad och ge en snabbare återhämtning tid. Genom att följa läkarens order, kan en person räkna med att återgå till normal aktivitetsnivå på mindre än två månader.

Några mycket stora, långlivade, försvagande bunions kräver mer omfattande kirurgi och längre, svårare återhämtningsperioder. Om kirurgen måste smälta tån gemensamt tillsammans eller ersätta det med en konstgjord led, kan det vara omöjligt att bära någon vikt på foten i två månader eller längre efter liktorn kirurgi. Smärta kan vara framträdande i flera veckor efter liktorn kirurgi, trots skydda tån med en gjuten och med receptbelagda läkemedel.

När tån börjar mår bättre och fotvårdsspecialist beslutar att läka räcker, kan en person sakta återvända till aktivitet. Det är viktigt att följa läkarens anvisningar om gradvis ökande aktivitetsnivåer och stoppa plötsligt om smärtan ökar. En patient kan behöva investera i egna ortos skor och delta sjukgymnastik sessioner i flera veckor för att säkerställa en fullständig återhämtning.

  • Läkare kommer vanligtvis förskriva en aktuell antibiotika salva som skall tillämpas efter liktorn kirurgi.
  • En skalpell är en liten, vass kniv som används vid operation för att göra snitt.
  • En person kommer sannolikt att använda kryckor för att ta sig runt efter liktorn operation för att undvika att sätta någon vikt på foten.
  • Innan rådgivning operation för att ta bort en liktorn bör fotvårdsspecialist bedriva icke-kirurgiska alternativ.
  • Iklädd en gjuten i två veckor efter liktorn kirurgi är vanligt.
  • Det kan ta upp till sex månader att återhämta sig från liktorn kirurgi.