Vad är en turkmenska Rug?

August 12

En turkmenska matta är en typ av små matta ursprung från landet som kallas Turkmenistan. Utformningen av turkmenska mattor tros ha förändrats lite i över 2000 år. Dekorationer inkluderar geometriska mönster, stiliserade framställningar av turkmenska livet, och användningen av rött framför alla andra färger. Metoder för mattillverkning har gått i arv i generationer, och turkmenska mattor fortfarande skapas med hjälp verkliga fårull och naturliga färgämnen. Fem traditionella matta mönster har utvecklats, som representeras på flaggan Turkmenistans.

Traditionella orientaliska matta vävning metoder, såsom de som används för att skapa en turkmenska matta, involverar konstruktionen av varptrådar, väfttrådar och knutar. Varpen består av trådar som löper längs hela längden av mattan och som stöder mattan vikt när den hänger på en vävstol. Rader av knutar, som utgör högen av mattan, knyts över varptrådarna och efter varje rad är klar, är inslagstrådar vävs över för att säkra den. Olika sorter av turkmenska matta kan använda symmetriska eller asymmetriska knutar tekniker och inslags stilen kan också variera. Den turkmenska Mattan är helt olik den suzani matta Uzbekistan och tush kyiz Kazakstan eller Kirgizistan, som är rikt handbroderade tygstycken.

Innan det blev självständigt 1991, Turkmenistan var en del av Sovjetunionen. Landet ligger bredvid Kaspiska havet, och längs dess gränser ligga Iran, Afghanistan, Kazakstan och Uzbekistan. Turkmen mattillverkning tros datum från omkring det sjätte århundradet BC. Traditionellt Turkmener var nomader som bodde i tält och uppvuxna djur som getter och får. Medan fåren som en färdig leverans av ull för turkmenska matta gör, växter finns lokalt skulle också kunna användas för att göra färgämnen.

Turkmenska mattor användes som golvbeläggning och skapa tillfälliga väggar, ger viktig isolering. En turkmenska matta passar perfekt till den nomadiska livsstilen, är relativt tunn och lätt men ändå hållbart och kunna vävas på en bärbar vävstol. När Turkmenistan blev en del av Sovjetunionen, många av de turkmenska stammarna tvingades överge nomadiska livsstil och blev bofasta bönder. De gjorde pengar från försäljning av grödor och hantverksprodukter, särskilt prisade turkmenska matta. I grannlandet Afghanistan, är sovjetiska ockupationen tros ha gett upphov till krigs mattor med motiv illustrerar konflikten.

  • Turkmenska mattor är tillverkade av fårull.