Vilka faktorer påverkar Commercial Bank Räntor?

April 26

I den finansiella världen, är räntan vad en individ eller institution betalar för utlånade pengar. Detta kan vara en individ betalar en bank för ett lån som den utfärdade eller en bank betalar en individ som har pengar på ett bankkonto. Kommersiella bankräntorna för sparkonton och lån påverkas av faktorer som låntagaren efterfrågan på lånemarknaden, inflation och kreditvärdigheten hos enskilda låntagare.

Banker emissions lån med de pengar som individer och institutioner har deponerat i sina olika besparingar, kontroll, eller pengar konton marknaden. Finansiella institutioner ger insättare ett incitament för att lämna sina pengar på dessa konton, vilket gör att institutionen att använda den för lån, genom att betala ränta på pengarna i dessa konton. Kommersiella bankräntorna för dessa konton är högre total när banken är i större behov av pengar för att låna ut. Bankerna kommer också att betala högre räntor för konton som kunderna är mindre benägna att ta ut sina pengar. Det är därför bankcertifikat, som insättarna inte kan ta ut pengar före ett visst datum utan att betala en straffavgift, betala högre räntor än vanliga sparkonton.

Lån är en banks främsta inkomstkälla. De är den produkt som banken erbjuder sig att kunderna. När det finns ett stort antal låntagare som ansöker om lån, kan bankerna ta ut högre räntor. När antalet låntagare som ansöker om lån minskar, banker tar vanligtvis lägre räntor för att locka fler kunder.

Inflationen är ett stort problem för kommersiella bankräntor inom dessa högre eller lägre intervall. Inflationstakten avgör hur mycket köpkraft, och verkligt värde, varje enhet av valuta förlorar varje år. Om den årliga räntan är 5%, sedan samma summa pengar i år är 5% mindre värdefull än den var förra året. Om inflationen överstiger den ränta som banken laddas på ett lån, då banken kan hamna förlora pengar på affären. Av denna anledning, banker uppskatta vad inflationen kommer att vara under den tid då en låntagare kommer att betala tillbaka ett lån.

Efter att ha tagit hänsyn till marknadens efterfrågan på lån och förväntade inflationen, är kommersiella bankräntor utifrån en individuell låntagarens kreditvärdighet. En individ med en bra kredit historia är mer sannolikt att återbetala lånet än en individ med en dålig. Om en bank kommer att låna ut pengar till en person som är mindre benägna att betala tillbaka sitt lån, kommer det att ta ut en högre ränta än den skulle för någon som är mer sannolikt att återbetala lånet.

  • Lån är en affärsbank chefsintäktsström.
  • Kommersiella bankräntorna är baserade på låntagarens kreditvärdighet.