Vad är Pyrit?

November 13

Pyrit, även kallad Kattguld, är en distinkt guldfärgad mineral som innehåller en blandning av järn och svavel. Det kan hittas i hela världen, och svavel innehåller var historiskt utvinns för en mängd olika industriella processer. Stenen innehåller ibland spårmängder av guld, men vanligtvis inte tillräckligt för att göra det värdefullt, och det är också ibland används i smycken, under etiketten Markasit. Ursprunget till namnet för stenen är grekiska; pyrit betyder "eld sten" och är en referens till sin gamla användning för att starta bränder genom att slå den mot en annan sten för att skapa gnistor.

Detta mineral har metallglans och en slående kristallstruktur. Vissa pyrit kommer i andra former, såsom omgångar, men den vanligaste formen liknar en rörig hög med kristaller med tunna linjer eller strimmor längs deras ansikten. Pyrit är mycket skör, och krossar lätt längs fogarna av kristallerna. Till skillnad från guld, det är inte genomförbart. Järn komponerar cirka 46% av mineralet, och resten består av svavel och spårföroreningar såsom guld, nickel, arsenik och koppar.

Pyrit har några intressanta egenskaper: förutom att skapa gnistor kan mineralet genomföra en svag ström. Även om det är främst en prydnads nyfikenhet, är det ibland bryts kommersiellt. Industriellt, kan pyrit kemiskt behandlade för att utvinna svavel och spårämnen som guld och koppar. Denna kemiska behandling är mycket förorenande, så de flesta gruvbolag med mer god tillgång till de enskilda mineral kommer att undvika att använda det.

Andra mineraler såsom kvarts, blyglans, fluorit, kalcit, och guld finns ofta i nära anslutning till pyrit, som ibland används som en indikator sten för dessa andra mineraler. Det är oerhört vanligt i fyndigheter av sedimentära bergarter, malmfyndigheter, och runt hydrotermiska inlåning, där värmen och trycket kunde kombinerar svavel och järn. Även pyrit är vanligt över hela världen, är det särskilt utbrett i den amerikanska mellanvästern, södra Afrika, Östeuropa, och Peru.

De flesta berg butiker bära små bitar av pyrit och några smycken gjorda av det, och större bitar av mineralet är ibland tillgängliga. Det kan göra en spännande Papperspress, eller en rolig gåva för en skatt besatt barn. Många berg samlare njuta också samla särskilt slående prover med välformade kristaller eller intressanta former.

  • Svavel finns i pyrit.