Vilka är symtomen av Pellagra?

October 29

Pellagra är en bristsjukdom som beror på brist på vitamin niacin eller ett ämne som kallas tryptofan. Sjukdomen drabbar främst människor i fattiga länder som äter en kost baserad på majs. Symtom på pellagra varierar från nervsystemet frågor, som förvirring eller vanföreställningar, till hud frågor och interna problem, såsom diarré.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO), ursprunget till namnet pellagra härrör från de italienska orden Pelle och agra, vilket innebär grov hud. Först beskrivs i Europa i fattiga bondebefolkningen efter införandet av majs till kontinenten, sjukdomen sprids överallt där majs blev en basföda. Huden utfärdar att orsakerna sjukdoms är särskiljande. Hudområden som vanligtvis upptäckts och i solljus blir röd, så huden verkar solbränd med en tydlig skillnad mellan drabbade och opåverkad hud. Dessa områden är dock också kliande.

Ibland, som påverkas till blåsor, men oftare, visar det crusted och hårt. Denna fjällande hud körs ofta i ett band runt halsen, som också är känd under namnen Casals kragen eller Casals halsband. Endast mycket sällan gör pellagra ske utan hudirritation.

En beskrivning av symptomen på pellagra kan sammanfattas som de fyra Ds. Dermatit, som hänvisar till hudirritation, är den första D. Den andra D hänvisar till diarré. Pellagra orsakar hälsofrågor från munnen ned genom mag-tarmkanalen.

De tunga sväller och förvandlar en onormalt röd färg, och munnen gör ont. Pellagra drabbade känner sig illamående och producera en ovanligt stor mängd saliv. Inflammation i magen och vattnig eller blodig diarré är också symptom.

Demens är den tredje D i listan över symptom på pellagra. Drabbade "nervsystem kan bli drabbade, vilket resulterar i psykiska symtom som depression, ångest, och letargi. Efter dessa frågor kommer problem som huvudvärk, ökad irritabilitet och muskelskakningar. Demens utvecklas i en minoritet av patienterna.

Tidigt, ospecifika symptom på pellagra inkluderar viktminskning, aptitlöshet, och en reducering av normal styrka. Milda gastrointestinala problem som diarré eller förstoppning är också tidiga tecken. En allmän känsla av svaghet eller slöhet kan också vara symtomatisk.

Döden är den fjärde D för att beskriva pellagra. Indianer, som levde på en mestadels majsbaserad kost, inte lida och dö av pellagra som andra eaters majs i länderna majs infördes till. Detta beror på traditionella amerikanska sättet att förbereda majs, som innebar tillägg av aska eller kalk. Denna beredning förbättrar förmågan hos kroppen att utnyttja niacin närvarande i livsmedel, jämfört med beredningstekniker i resten av världen.

  • Jordnötter är en bra källa av niacin.
  • Pellagra orsakar klåda.
  • Pellagra orsakar ofta depression, ångest, och letargi.
  • Personer som lider av pellagra kan uppleva svårigheter att koncentrera sig.