Typer av Wood Joints

December 28

Genom att känna till olika typer av trä leder kan vara ett exceptionellt bra bit av kunskap att ha, särskilt som du börjar planera ut din nästa träbearbetning projekt. Det kan vara lite svårt att hålla alla de olika namn raka, speciellt för början träarbetare eller göra det självare, så dra nytta av denna hjälp lilla listan. Nedan finner du de flesta av de vanligaste typerna av trä leder, samt en kort beskrivning av vad var och en är.

  • Grund rumpa. Den kanske enskilt mest grundläggande och enklaste av alla leder, är den grundläggande stumfog. Denna typ av gemensamma är vad du får när du har en träbit "butt" upp mot en annan, vanligtvis på en fyrkantig vinkel. En av de vanligaste platserna som du kan se den här typen av gemensamma är i utformningen av väggarna.
  • Sneda rumpa. Den här typen av gemensamma är extremt lik den grundläggande rumpa, förutom med en liten twist. Istället för att ha två brädor möts vid en fyrkantig vinkel, är i slutet av varje bräda skuret i kolvvinklar för att skapa en 90 graders vinkel. Till exempel är den vanligaste typen av snedskurna stumfog snitt där varje bräda änden kapas i 45 graders vinkel, och sedan sammanfogas.
  • Half-varv. I halv överlappningsfog, kommer du att ta bort en del av de båda styrelserna där de kommer att sammanfogas. Vanligtvis kommer du att ta bort en liten skåra på varje bräda som går mer än halvvägs igenom den. När bitar av trä sammanfogas, kommer du att ha ett exceptionellt starkt gemensamt, men en del virke som nu lite mer känslig.
  • Not och spont. Tungan fogar används vanligtvis när du funderar på att gå med att torget brädor längs en ​​enda långsidan. Vad du gör med den här typen av gemensamma är att skapa en liten läpp eller tunga längs kanten av en av de styrelser, och en motsvarande spår längs mitten av den andra styrelsen.
  • Tapp. En instickslås och tennon stil av leden är en som ofta ses när du gör möbler. Ett sätt som du kan använda för att beskriva denna typ av gemensamma är tappen och hålet metod. I grund och botten du skapar en pinne av ett stycke trä, och ett motsvarande hål i den andra träbiten. Tappen kallas tappen och hålet kallas instickslås.
  • Kex. En sammanfogningsmetod som liknar den spontade metoden kallas kex lederna. Vad du gör är skurna slitsar i båda träbitar som du vill gå, och sedan använda en skiva av en annan typ av trä (ofta bokträ) kallas ett kex att gå ihop dem. Denna typ av joint används ofta när man gör bord och bordsskivor.

Nu när du vet vad några av de olika typerna av trä leder, kan du börja experimentera. När allt kan experimentera och prova nya saker vara en av de roligaste delarna av att arbeta med trä. Medan vissa typer av fogar inte kommer att fungera lika bra för vissa projekt, kan du bli förvånad över resultaten när du försöker några saker ut.