Vad är en Barbell Complex?

September 12

En skivstång komplex är en sekvens av övningar, som alla använder en skivstång, att en idrottare presterar successivt, utan några pauser mellan varje typ av träning. Termen "skivstång komplex" beskriver inte nödvändigtvis en specifik uppsättning övningar utan är istället en term som omfattar alla träningsuppsättningar som involverar en mängd olika skivstång i följd. Oavsett sekvensen av övningar, en skivstång komplex nästan alltid kräver en idrottare att utföra en viss rörelse som gör honom eller henne att få en laddad skivstång på axlarna utan att använda en squat rack.

Fördelen med en skivstång komplex är att det ger en kort och intensiv kardiovaskulär träning samtidigt som idrottaren att engagera ett brett spektrum av muskelgrupper. Till exempel, en idrottsman kan utföra en skivstång komplex som börjar med marklyft, flyttar sedan till overhead pressar, följt av knäböj, sedan skivstång rader innan du avslutar med front knäböj. En sådan träning skulle engagera de flesta av kroppens stora muskelgrupper, vissa av dem mer än en gång, alla utan att kräva idrottaren att stoppa och ändra viktbelastningar eller utrustning. Samtidigt, den fortlöpande karaktär träningen också skulle ge hjärtat och lungorna med en grundlig träning.

Oavsett vilken sekvens av övningar en idrottare väljer att inkludera i en skivstång komplex, måste han eller hon kunna flytta skivstång i de olika utgångslägen för varje övning utan hjälp av en squat rack. Detta är speciellt utmanande när en idrottsman utför olika typer av knäböj och pressar, eftersom dessa övningar kräver idrottaren att höja skivstång till samma nivå som axlarna, antingen framför eller bakom huvudet. Vilka åtgärder som krävs för att få vikterna i dessa positioner kan vara ganska påfrestande, så det är viktigt att en idrottare inte överbelasta vikt när du utför en skivstång komplex.

För att få skivstång i detta läge, måste idrottaren börja med att greppa skivstång med ett grepp som är något bredare än höfterna och måste stå med lätt böjda knän. Det är viktigt att idrottare axlar är i linje med skivstång och att idrottaren håller hans eller hennes rygg rak och bröstet ut. Sedan, genom att köra fötterna i golvet, drar idrottaren baren till upp med tillräcklig kraft för att det ska höja i luften. När baren är på toppen av sin uppstigning, idrottaren ankor nedanför baren och positionerar den antingen på toppen av bröstet eller på axlarna. Efter baren är stabil på idrottarens överkropp, kan han eller hon räta hans eller hennes kropp och, därifrån, utföra övningen som är en del av skivstång komplex sekvens.

  • En skivstång komplex innebär en rad pass i följd utan avbrott.
  • En idrottsman kan utföra en skivstång komplex som börjar med marklyft, flyttar sedan till overhead pressar.