Vad är Boswellia?

September 11

Boswellia är ett släkte av träd som innehåller ett antal arter. Boswellia är mest välkänd för att producera ett aromatiskt harts som kan användas för att göra rökelse. Träden har också ett antal medicinska användningsområden, och är ofta ordinerats av naturläkare som en anti-inflammatorisk.

Mest rökelse är graderad baserat på kvaliteten av det erhållna hartset från Boswellia. Harts kvalitet till stor del bestäms av när den skördas, men en hel del sortering och utslaktning sker också, för att se till att betygen är korrekta. Ibland västerlänningar och säljare i Mellanöstern kommer att skilja på den faktiska kvaliteten rangordning av olika kvaliteter. Detta kan bero på lokala skillnader i smak, men troligen oftare en följd av det sätt olika frankincense luktar i olika temperatur och fuktighet. Vad kan lukta bäst i torra och varma klimatet i Mellanöstern inte nödvändigtvis luktar bäst i vått och kallt i England.

Harts av Boswellia erhålls genom att skrapa barken på trädet och låta harts sekret ut och hårdnar på trädet. De hårda klumpar som skapas kallas tårar, och tårarna samlas, med de tidigare tårarna producerar lägre kvalitet rökelse, och de senaste tårarna producerar högre kvalitet rökelse. De flesta träd kommer att utnyttjas två eller tre gånger per år, och genom den tredje knacka tårar Boswellia är extremt höga i de olika aromater som gör rökelse så uppskattad.

En särskild klass av frankincense kommer från träd som har utstått den mest extrema umbäranden. Boswellia har härdiga och djupa rötter, och så kan överleva på klippa ansikten där de flesta av smuts har blåst bort av våldsamma stormar. Dessa träd verkar jut direkt från levande sten, och man tror att deras hårda liv ger helande krafter genom sina tårar.

En av de mest utbredda arten av Boswellia är arabiska Frankincense, eller Boswellia sacra. Mest Arabian Frankincense kommer från Jemen och Oman, och de två högsta betygen kallas Silver och Hojari. Hojari tänks allmänt för att ge bort de bästa dofter i kallare klimat, medan silver tros vara bäst i varma klimat.

Frankincense har använts i religiösa riter i tusentals år. Det talas om i Gamla testamentet i Bibeln, och är kanske mest känd för västerlänningar som en av de gåvor som ges av de vise männen till Maria och Josef. Den distinkta doften av Boswellia är en stapelvara i många religiösa ceremonier till denna dag.

Historiskt har Boswellia använts i ayurvedisk medicin i Indien i årtusenden. Indiska läkare föreskrivna Boswellia för ett brett spektrum av sjukdomar, inklusive artrit, dysenteri, ringorm, diarré, och olika lungsjukdomar. Boswellia har också använts i traditionell kinesisk medicin, intas för att hjälpa till i matsmältningen. Nya studier har också visat att vid förbränning, får Boswellia bidra till att minska stress och depression.

  • Boswellia harts används för att göra rökelse.
  • Läkare från Indien ofta ordinerats Boswellia för ringorm.