Vad är La Nina?

January 9

La Niña är en extrem fas av en klimatcykel som förekommer naturligt. Klimatcykel inblandade är en kopplad hav-atmosfär händelse som orsakas av samspelet mellan atmosfären och ytan av havet. Känd som södra oscillationen, detta klimat cykel omfattar El Niño på en extrem och La Niña på den andra. La Niña är den kalla delen av cykeln. A La Niña mönster finns när ovanligt häftiga havs yttemperaturer uppstår i östra och centrala tropiska Stilla havet runt ekvatorn i området mellan den internationella datumlinjen och Sydamerikas kust.

Sammantaget La Niña och El Niño allmänhet ses av forskare som bland de mest kraftfulla av väderfenomen på planeten, eftersom de kan påverka klimatet över mer än halva jorden. I genomsnitt denna cykel av kalla ytan havstemperaturer inträffar vart tredje till femte år och typiskt varar cirka nio till 12 månader. Kalla episoder är viktiga eftersom de stör de vanliga mönster av atmosfäriska cirkulationen och tropiska nederbörd. Effekten av störningar av dessa mönster är att öka den normala klimat som råder i drabbade regioner på jorden.

Under en La Niña, till exempel, skulle ett sådant område som Pacific Northwest i USA, där det oftast är en våt vinter, ha en vinter som är fuktigare än normalt. Å andra sidan skulle de mer torra klimat i sydvästra USA vara torrare än normalt, och resten av landet skulle tendera att uppleva ovanligt varmt väder under en La Niña cykel. Sydostasien och Indien förmodligen skulle ha onormalt kraftiga monsoonal regn, och östra Australien kan bli blötare än vanligt. Denna vädereffekt sträcker sig så långt norrut som västra Kanada, där det orsakar kallare vintrar, och så långt österut som sydöstra Afrika där vintervädret tenderar att bli kallare och fuktigare.

La Niña påverkar också intensiteten och position jetströmmar; detta i sin tur påverkar både spåret och intensitet av stormar. Under denna kalla cykel av havstemperaturer, chanserna att orkanaktivitet påverkar Karibien och USA ökar, liksom risken för att stormarna blir mer intensiv. Dessutom är en stark jetström en nödvändig ingrediens för dåligt väder som tornados. En förändring av läget för de jetströmmar påverkar vilka regioner som är mest sannolikt att uppleva tornados i USA

  • La Nina är det kalla vädret fasen av klimatcykeln.