Vad är en infraröd filter?

February 15

En infraröd filter är oftast en ljusfilter för att blockera allt synligt ljus och låt infrarött ljus passera, vilket är ljus med en våglängd på cirka 800 nanometer medan synligt ljus spänner 400-700 nanometer i våglängd. Ett vanligt användningsområde för en sådan filtrering är i värmekamera filter som tar bilder som liknar svartvita traditionella foton. Skillnaden med infraröda bilder och vanliga svartvita foton är att värmebilder visar biologiska objekt ljust såsom växtlighet och djur, eftersom de avger infrarött ljus som är en form av värme, och funktioner som den mark eller himlen mörkare. Vissa typer av infrarött filter tjäna en omvänd funktion och blockera endast infrarött ljus, såsom de som används vid svetsning glasögon som blockerar sådana värmeenergi så att svetsen kan tydligt ses genom glasögon.

Använda IR foto filter som används för att vara en besvärlig uppgift, eftersom fotografen var i huvudsak att ta bilder blinda som han eller hon kunde inte omedelbart se resultatet. Detta ledde till en hel del dyra experiment med film och inställningar för att få bra bilder, där kvaliteten på bilden förblev okänd tills filmen utvecklades. Med tillkomsten av digitalkameror som kan lagra tusentals bilder och som inte kräver en film utveckla processen har infrarött filter fotografering blivit mycket mer populärt. De mörkaste funktionerna i en utomhusmiljö fotograferas med hjälp av en infraröd filter tenderar att vara havet, torr mark, och konstgjord sten och betong. De funktioner som härrör mest värme från jorden tillbaka ut i rymden på natten, och är därför den ljusaste i det infraröda spektrumet, är vegetation, djurliv och sandig jord eller stränder, vilket ger infraröd fotografering en eterisk, ghost-liknande utseende som har en bred visuella intryck.

Utvecklingen av infraröd teknik har lett till många andra användningsområden förutom den för fotografering. Det används ofta i sensorer för miljön och begränsa föroreningar övervakning, i klimatologi att analysera jordens ozonlager, och i militära tillämpningar och flygplanskontroller. Infraröd utsläpp är stora även i medicinsk vetenskap där blod analyseras eller när spektroskopi utrustning används för att titta på andra biologiska aktivitet.

Eftersom användningsområden för det infraröda filtret är utbrett, det tillverkas för att passera eller blockera mycket specifika områden av spektrumet av infrarött ljus. Detta gör tekniken användbar sensorer som utvärderar en infraröd ljusstråle för olika kommunikationsändamål, t.ex. i säkerhetssystem, scanningsystem för konsumentprodukter, eller i trådlösa kontroller. En infraröd filter därför klassificeras efter vad ljuset variera det interagerar med är. Klassificerings termer inkluderar smala bandpass (NBP), bred bandpass (WBP), och antireflex (AR). Toleransnivån för våglängden av ljus som tillåts passera filtret eller är blockerad är vanligen ± 10 nanometer.

  • Färgerna på infraröda fotografier visas helt annorlunda från bilder tagna på konventionell film.