Vad bör jag veta om de Marianerna?

February 26

De Marianerna, allmänt känd som Marianas, är en skärgård av femton oceaniska vulkaner i nordvästra Stilla havet. Det är allmänt accepterat att Ferdinand Magellan var den första europén som upptäcker någon av öarna i denna grupp. Enligt historiska rekordet, fläckig han två av dem på 6 mar 1521.

Öarna är i själva verket bara en liten del av en bergskedja som mestadels är nedsänkt i havet. Fram till början av 20-talet, har dessa öar även känd som Ladrones öarna. På spanska "Islas de los Ladrones" översatt till "öarna i Thieves." Detta namn kommer från en handels missförstånd mellan spanska sjömän och ö infödingar inte långt efter Magellan lade ögonen på marken.

Bergskedjan som är hem till Marianerna är ganska lång. I själva verket, i sin helhet, är intervallet 1565 miles (2519 kilometer) i längd. Japan bosatt i ena änden av intervallet med Guam i andra änden. De Marianerna är en del av detta intervall som kallas Mikronesien. Guam är ett territorium av Förenta staterna. Nordmarianerna, däremot, är en Commonwealth av Förenta staterna.

De Marianerna består av två olika grupper, södra och norra. Den södra gruppen är fem öar som alla är gjorda av korall kalksten. De är namngivna Rota, Guam, Tinian, Aguijan och Saipan. Alla dessa södra öarna är bebodda utom för Aguijan. Den norra delen av Marianerna består av tio vulkaniska land. Endast fyra av dessa nordliga öar är bebodda. Dessa bebodda Nordmarianerna namnges Pagan, Anatahan, Alamagan och Agrihan. I denna nordliga vulkaniska gruppen, är jorden fortfarande ganska aktiv. Jordbävningar är vanliga i denna region.

Marken på Marianerna är rik, och nästan alla av dem har en riklig vattenförsörjning. Chief produkter av öarna inkluderar kokosnötter, sötpotatis, jams, kaffe, socker, kakao, tobak och mor-of-pearl. Kopra, den torkat kött av en kokosnöt, är huvud export.

De Marianerna påstods av Spanien 1667. Eftersom Chamorros, infödda till öarna, inte var resistenta mot virus som väckts av tidiga spanska nybyggarna, var nästan hela befolkningen utplånades. Marianas var en spansk koloni fram 1898 då, Spanien överlät Guam till USA som en följd av det spansk-amerikanska kriget. Spanien sålde de återstående öarna till Tyskland 1899. I början av 1900-talet Japan började ockupera dessa öar. Världskriget förde slåss till öarna när USA försökte fånga dem.

  • De Marianerna, som är vulkaniska öar som bildats av collsion av tektoniska plattor, sitter mitt emot Marianergraven, som är den djupaste punkten på jorden.
  • Jams är en huvudprodukt av Marianerna.