Vad är Salceson?

February 15

Salceson är en typ av deli kött gjord av köttbiprodukter, inklusive lever, öron, tunga, och mage. Det verkar inte finnas någon absolut regel om exakt vad biprodukter gå in salceson, men det är oftast skapas från delar av djuret som annars skulle kastas bort. Det är oftast gjord av gris biprodukter, men ibland kalv, lamm och nötkött används. Salceson är en typ av mat som också kallas headcheese, och tros ha sitt ursprung i Polen.

Generellt sett är en typ av hård korv, på vissa sätt liknar rökt versioner såsom pepperoni, salami och kielbasa salceson. Den består av tillagat kött som är kombinerade som en sorts gröt, och sedan in i en kött hölje. Höljet är ofta tillverkade av magslemhinnan hos djuret. Recept för att göra salceson ofta varierar kraftigt, och i vissa familjer recepten och tekniker för att göra det går i arv från generation till generation. Olika inkarnationer av headcheese är historiskt en vanlig del av de flesta kulturer.

Under olika punkter i historien, tror att djur körtlar och andra biprodukter var vanligt ätit, och i själva verket ofta ansågs delikatesser. Allteftersom tiden gick, dock, och mer livsmedelsval blev tillgängliga, färre och färre kulturerna var villiga att äta biprodukter. Av denna anledning är salceson och andra typer av headcheese anses mindre populärt i moderna kulturer. Historiker är inte helt säker på när eller hur headcheese kom att bli populär, men de flesta tror att korven var en uppfinning av nödvändighet, eftersom fattiga familjer inte hade råd att kasta bort alla ätliga delen av en djurkropp. Vissa historiker tror att eftersom salceson inte rökt eller konserverade, det kan ha varit avsett för de rika, eftersom de flesta fattiga familjer rökt eller saltad ner deras kött för att bevara dem.

Ett sätt att göra salceson är att koka de biprodukter i en stor kastrull. Vissa recept kräver att lägga kryddor som köttet kokar, medan andra rekommenderar att du lägger dem medan slipning. Efter kött ha kokat länge nog för att koka igenom, är de i allmänhet anbud att mosa eller slipa. Vid denna punkt, de flesta kockar lägga pepparkorn, vitlök, eller salvia. När köttet har malts tillräckligt bra för att vara smidig, är det oftast dags att sätta in det i köttet höljet.

  • Salceson tros ha sitt ursprung i Polen.