Vad är ett brott mot upphovsrätten?

December 15

En upphovsrättsbrott är obehörig användning av ett upphovsrättsskyddat produkt. Detta kan omfatta kommersiella och icke-kommersiellt bruk. Copyright kränkningar har skjutit i höjden i spåren av Internet och tillgången till digitala kopieringsprogram. Vid användning av upphovsrättsskyddat material är det viktigt att förstå alla tillämpliga lagar och få lagligt tillstånd för användning.

En upphovsrätt betyder precis vad den säger: rätten att kopiera material. Ägaren av en bit av det ursprungliga materialet har ensamrätt att kopiera sälja detta material, även om detta kan vara föremål för rättvisa lagar användningsområden som tillåter allmänhetens tillgång i vissa fall. Generellt ägaren kopior och säljer sin materialet genom att göra affärer med företag som lagligen kommer reproducera och sälja materialet, eller licensiera den för nedladdning eller dela online. Några exempel på material som kan upphovsrättsskyddat inkluderar låtar, bilder, skriftligt material, eller programkod.

Upphovsrättsbrott kan kallas intrång, piratkopiering, eller stöld. Det kan innebära olagliga icke-kommersiella reproduktioner av upphovsrättsskyddat material, såsom genom fildelning. En av de inflytelserika strider som förde upphovsrätten i den digitala tidsåldern var över den extremt populära musikdelning programmet Napster . Programmet får användarna att dela och handel upphovsrättsskyddat musikfiler via digitala format, alltså, i synen på kritikerna, råna musiker och skivbolag av den rättmätiga vinst för kopiering av deras egendom. Några användare av fildelningsprogram senare stämde enligt upphovsrätts överträdelse lagar, men de allra flesta användare inte möta legala avgifter.

Även upphovsrättsbrott är ofta talas om i samband med digital teknik, är det knappast ett nytt koncept. I början av tryckpressar, BASTARDIZED kopior av nya böcker var snabbt tillgänglig på rivaliserande förlag, bör den ursprungliga utgivaren vara så dum att köra slut i lager. Även William Shakespeare lidit av en form av upphovsrättsintrång, enligt konkurrerande agerar grupper smyg skulle närvara hans pjäser och krafsa ner så mycket av dialogen som skulle bli ihågkommen för användning i sina egna produktioner. Ett växande problem med upphovsrättsbrott leder till en av Europas första upphovsrättslagar: stadgan för Anne 1710, som beviljade skrivare och deras kunder ensamrätt att framställa exemplar för en period av 14 år.

De flesta upphovsrätt har preskription, vilket innebär att materialet blir fritt tillgängligt efter upphovs löper. I vissa fall kan endast den ursprungliga författaren förlänga en upphovsrätt, men om rättigheter ägs av företag eller hålls som en del av en egendom, kan de förlängas av de respektive ägare. Olika regioner kan ha olika lagar om när upphovsrätt löper ut, så det är viktigt att vara säker på att ett verk är allmän egendom innan publicering eller citera.

  • William Shakespeare led av upphovsrättsbrott redan på 1600-talet.
  • Göra otillåtna kopior av digitala medier för vänner är en form av piratkopiering.
  • Bränna filer till flera cd-skivor för distribution är ett brott mot upphovsrätten.