Hur väljer jag det bästa Planer Knife?

February 13

En hyvel kniv används i en hyvel att forma eller jämna ut trä, och att få rätt kniven beror på att titta in flera faktorer om bladet. Nästan alla hyvelknivar är gjorda av volfram stål, och volfram kommer att påverka hållbarheten av hyveln kniv. Storleken på kniven måste vara exakt, eftersom bladen som är för kort eller för lång inte får plats i rätt hyvel. Vänd knivar kommer att vara användbart för mycket längre eftersom, när den ena sidan går tråkig, kan användaren bara vända blad och har en annan skarp kant redo för kapning. Skärpa är också viktigt, eftersom en skarpare kniv kommer vanligtvis hålla sin kant längre och kommer att forma trä snabbare.

De flesta hyveln knivblad är gjorda av stål med en betydande mängd av volfram, från 10 procent till 20 procent eller mer. Volfram är en hård metall som ökar hållbarheten och styrkan hos bladet. Detta innebär knivar med högre volfram uppgår normalt varar längre och blir bättre för att skära genom hårda träslag. Detta hjälper också bladet hålla sin kant, eftersom metallen blir långsammare för att brytas ned från användning.

Dimensionering av hyvelkniv är viktigt, eftersom få fel storlek bladet kommer att hålla bladet från montering i hyveln. De flesta blad "förpackningar kommer att säga vilka maskiner de arbetar med, men ibland Opera € s maskin får inte listad. Operatören bör mäta den sista kniven använts, eller viken där kniven hålls i hyveln, så att han eller hon vet exakt storlek som krävs, både i längd och bredd.

Klingor är inte skyldiga att göra en hyvel arbete, men de ger operatörerna en hyvel kniv som kommer att pågå dubbelt så länge. Med en normal kniv, när kanten är borta, måste operatören antingen slipa bladet eller köpa en ny. Om en reversibel kniv används, operatören bara bort kniven, vänder på den och har en ny klinga klar för skärning.

Blades kan ha olika skärpa, beroende på hur de är skapade. Om operatören arbetar med mjuka träslag, sedan en super vass kniv krävs inte, även om det kan vara till nytta; hårt trä arbetstagare behöver de skarpaste knivarna eller träet får inte skära på rätt sätt. Skarpare blad tenderar att hålla sin kant längre, liksom, ökar knifeâ € s totala livslängd.

  • En rikthyvel, även känd på vissa ställen som hyvel.