Vad är en Duckbill hatt?

March 9

En näbb hatt är en trasa hatt med en toppig brätte som är formad ungefär som en anka näbb. Denna hatt utvecklats i design från den populära brittiska platt lock på artonhundratalet, och den liknar en näbb murgröna hatt. Skillnaden mellan de två är att näbb murgröna hattar har platta brätten, knapp snaps eller kör stygn upptill och allmänhet rymliga kronor. Duckbill hattar, å andra sidan, har böjda neråt och inåt vikta brätten, och mer formpassande kronor som är påsydda på brätten för en strömlinjeformat utseende.

Näbb hattar var en gång bärs till stor del av arbetarklassens män i USA, Storbritannien och Irland, samt genom överklass män för idrotts eller landskapet tillfällen. I modern tid är dessa hattar gynnas som utilitaristiska eller fashionabla slitage genom olika sociala sektioner, däribland kvinnor. De kan bäras på vanligt sätt eller kan bäras back-to-front. Det är oftast ett bälte eller rem på baksidan som möjliggör olika justeringar huvudet storlek.

Jämfört med fulla brätte hattar, näbb hattar är generellt mer praktiskt eftersom de tar upp mindre plats, speciellt i en fullsatt inner inställning. Med sina korta brätten, de är också mindre benägna att trassla upp med buskage, låga grenar och så vidare när man bär utomhus. En näbb hatt fungerar bra som en solskyddshatt, vakta ögon och ansikte från direkt bländning av solen; undersidan av hatten är ofta gjorda av ett mörkt material för att inte återspegla den bländning. Den lilla brädden erbjuder också en bra buffert mot starka vindar.

Näbb hattar är extremt mångsidiga eftersom de kan bäras i alla möjliga väder i olika klimatzoner. Mössan har en isolerad hals flik som skyddar öronen och halsen från kylan i kalla områden. I varmt väder, kan denna halsflik vridas upp och bort. Kronan kan ha en inre fleece foder fleece för att hålla toppen av huvudet varmt.

Det är möjligt att få dessa hattar i en mängd olika material, mönster och beklädnader. Populära material inkluderar tweed, läder och fleece för vinterkläder hattar, och bomull för sommar sådana. En näbb hatt är oftast ganska lätt att underhålla. Det kan vara handtvättad och hängde upp med en klädnypa att dropptorka. Den kan också maskintvättas och torkas i en torktumlare.

  • Tweed var ett populärt material för näbb hattar.