Vad är en asiatisk lilja?

December 31

En asiatisk lilja är en lilja i släktet Lilium. Växter i denna genus ibland kallad "sanna liljor," återspeglar det faktum att de botaniskt klassificeras som liljor, och inte vara så kallade "liljor" av människor som inte är kunnig om trädgårdsodling. Sanna liljor är lökar, och de har köttiga stjälkar, bladliknande blad, och trumpetformade blommor. Den asiatiska liljan är bland det enklaste att växa.

Asiatiska liljor hybridiseras liljor som är kända för sin styrka. Givet ett område som får sol under minst halva dagen och några väldränerad jord, kommer dessa liljor blomstra med minimal ansträngning på den del av trädgårdsmästaren. De återvänder oftast i mycket tjocka klumpar varje år, kräver gallring varje tre till fyra år för att bryta upp lökarna och sprida ut dem så att de inte kommer publiken varandra i marken.

Vård av Asiatiska liljor ingår mulching på hösten och lämnar kompost på förrän efter sista frosten har passerat, och trimning bort döda bladverk som växterna dör i höst. Dessa växter gynnas också av att befruktas under våren för att stimulera tillväxten. Asiatiska liljor gör fantastiska snittblommor, och de är också mycket tilltalande för fjärilar, vilket gör dem ett bra komplement till en fjäril trädgård. De tenderar att göra bäst när planterade i stora sängar och klumpar, så att de har en möjlighet att sprawl, och vissa sorter kan behöva satsas när de växer för att stödja blomningarna.

Trädgårdsmästare kan växa Asiatiska liljor framgångsrikt i USDA zoner tre till 11. Lökar kan planteras antingen i början av hösten eller mitten av våren, och växterna kommer att producera blommor i juni och juli. Ett urval av färger är tillgängliga, inklusive apelsin, vit, röd och gul, och några blomningar är brokig, med färger som rött och vitt eller orange och gult. Den asiatiska liljan kan också odlas i stora containrar, för trädgårdsmästare som inte har mycket utrymme att arbeta med.

Många trädgårds leverantörer säljer asiatiska lilja lökar, speciellt runt den tid på året då de bör planteras. Lökarna går inte helt vilande, så de bör planteras så snart som möjligt. Plantor kan också planteras i stället för glödlampor. Människor som råkar märka en särskilt fin sort odling kan artigt be om några av lökarna kommer att vara tillgängliga när växterna delas; många trädgårdsmästare gärna dela sina asiatiska lilja lökar, särskilt om de kan byta dem mot glödlampor av en sällsynt sort eller annan anläggning av intresse.

  • Fjärilar lockas till den asiatiska Lily.