Vad är en fast Appliance?

June 7

En fast apparat är en dental anordning som inte kan avlägsnas av patienten. Tandläkarutrustning används för att flytta tänderna för att korrigera bettavvikelser, situationer där tänderna inte placeras rätt i munnen. Beroende på vilken typ av bettavvikelser, kan ett tand apparat bäras främst av kosmetiska skäl, för att räta tänderna som ser ful, eller det kan vara viktigt för medicinska skäl, för att rätta till ett bettavvikelser som kan orsaka svårigheter att äta, ökar risken för oral infektioner eller orsaka andra problem.

Det klassiska exemplet på en fast apparat är så kallade "traintrack hängslen", som består av en uppsättning av konsoler på tänderna i samband med en tråd som kallas en bågtråd. Traintrack hängslen arbete genom att sätta kraft tänderna för att dra dem till, och kan bäras i 18 månader eller mer, med periodiska justeringar till hängslen för att se till att de drar tänderna i rätt riktning. Det finns andra typer av fasta anordningar som kan användas också.

Tandläkarutrustning vanligen föreskrivs och installeras av en ortodontist, en tandläkare som specialiserat sig på att korrigera bettavvikelser. Förutom att bära en fast apparat, kan vissa patienter också kräva operation. Till exempel, vissa patienter har käkar som är ur position, i vilket fall alla fasta anordningar i världen inte kommer att ta upp frågan, och patienten kommer att kräva operation för att få käken i linje.

Iklädd en fast apparat kan vara obekväma. Så länge patienten bär enheten, behöver särskild vård vidtas för att hålla tänderna och munnen i gott skick. Vissa livsmedel är ofta tabu, eftersom de kan skada apparaten eller lämnar rester som inte lätt kan rengöras. Efter åtdragning och justeringar, tänderna och käken är ofta ömma i flera dagar, och vissa patienter ogillar också den sociala uppmärksamhet de locka iklädd en fast apparat. Dessa enheter används oftast hos barn och ibland klasskamrater kan vara grym mot barn som ser annorlunda, inklusive barn med uppenbara tandställningar.

Fast apparat terapi kräver också ett engagemang hos patienten att göra regelbundna möten och att ta hand om apparaten. Om apparaten kvar i munnen utan justeringar, kan det potentiellt orsaka skada på munnen och tänderna. Likaså om patienten försummar apparaten eller bryr sig inte om tänderna ordentligt, kan frågor som gingivit och håligheter uppstår.

  • En fast anordning typiskt bort av ortodontist, med hjälp av specialtång.
  • Så kallade "train track hängslen" är ett bra exempel på en fast apparat.
  • Förutom att bära fast apparatur, kan operation också krävas för att korrigera feljusterade käftar.