Vad är en Sticks?

January 15

En sticks är en typ av köl som används av segelbåtar. Det är inrymt i en behållare, eller slida, ombord på fartyget och föll i vattnet vid behov. Dessa kölar samla sitt namn från sin form, som har en lång, platt kant längs ryggen och en lätt böjd kant längs fronten. Denna böjda kanten kommer att möta i mötande vattnet när styrelsen tappas.

Dagger används när ett fartyg slår i vinden, vilket innebär att den försöker resa i samma riktning som vinden kommer ifrån. Rätt teknik segel och fartygs positionering kan dra nytta av vinden, även om det kommer nästan rakt på. En sticks ger hiss till båten när föll i vattnet, hindrar det från bloggat ner. De är enkla att använda, vanligtvis coming utrustad med en release som tillåter dem att vara snabbt tappade när det behövs, och en vinsch för att dra tillbaka dem.

En annan typ av lyftproducerande ombord, center, ofta förväxlas med sticks. Även om båda typerna är belägna under centrum på ett fartyg, är en centerbord kan svänga under vattnet, medan en sticks inte. Dessutom kan ett centerbord inte dras tillbaka, vilket gör att endast ett fartyg utrustat med en sticks kunna komma åt grunt vatten.

För närvarande preferensen i båtbyggeri - och särskilt i katamaraner - är att använda en centermodell. Detta beror på kostnaden för att lägga till dubbla dagger till en katamaran är mycket dyrare än en centerbord. Styrelsen ska också dras tillbaka i rätt tid för att säkert segla båten. Om skivorna inte halas in när båten är på grunt vatten eller är strandad, kan allvarliga skador uppstå. Av denna anledning sticks utrustade fartyg tenderar att föredras av purister och idrotts seglare, snarare än allmänheten eller befrakta fartyg.

Det är viktigt att dagger och deras höljen, som vanligtvis är gjorda av trä, vara utformad på rätt sätt. Husen, som är allmänt kända som stammar, måste vara av solid konstruktion för att hålla kölen när den inte används, och också för att förhindra styrelsen från skramlande runt eller flytta positionen. Om formen på brädan deformeras på grund av alltför slitage samtidigt i stammen, kommer det inte att utföra korrekt. Detta kan begränsa eller till och med lamslå prestanda hos ett skepp.