Vem är Joris-Karl Huysmans?

March 9

Joris-Karl Huysmans är pseudonymen 19th century fransk romanförfattare och konstkritiker Charles-Marie-Georges Huysmans. Hans tidiga verk var i den naturalistiska skolan, och han skrev senare symbolisten och katolska litteratur, parallellt sin egen omvändelse till katolicismen. Huysmans är bäst ihågkommen för sina 1884 Decadent roman Mot strömmen.

Joris-Karl Huysmans föddes den 5 februari 1848 in Paris, son till en holländsk litograf och en före detta lärare. När Joris-Karl var åtta, dog hans far, och hans mor strax efter omgift. Efter att ha tagit studentexamen, Huysmans höll ett prästerligt läge i den franska inrikesministeriet i 32 år. Han formulerades för det fransk-tyska kriget 1870, men släpps på grund av dysenteri.

Huysmans 'första publicerade bok var en dekadent prosadikt samling med titeln Le drageoir à épices (1874). Den följdes två år senare av hans första roman, Marthe, histoire d'un fille (Marthe, berättelsen om en flicka). Denna nya och de som skulle följa under det kommande årtiondet var skrivna i den naturalistiska skolan och lovordats av Emile Zola. Marthe handlade om en prostituerad, och andra teman Huysmans utforskas i hans tidiga verk ingår misslyckat äktenskap, återvändsgränd jobb och vardag i Paris.

Mot strömmen, vilket beskrivs de alltmer bisarra nöjen i en effete, tillbakadragna antihjälte, markerade en vändpunkt i Huysmans 'karriär. Zola, bland annat fördömde arbetet, vilket innebar ett stort avsteg i stil för Huysmans. Kritiker har anstöt på bokens innehåll. Men även om arbetet förlorat sin upphovsman vissa supportrar, fick det honom en ny anhängare bland symbolistiska och dekadenta författare, däribland Oscar Wilde, Paul Valéry, och Stéphane Mallarmé. Wilde inkorporerade Mot strömmen i sin roman Dorian Grays porträtt, även om han inte nämner det vid namn.

Några fler dekadent verk skulle följa Mot strömmen, däribland En rade 1887 och Là-Bas 1891. Den senare blev beryktad för sin skildring av parisiska satanism och presenterade debuten av en återkommande halvbiografiska karaktär i Huysmans 'verk, den författare Durtal. I là-bas, är Durtal arbetar på en bok om den medeltida seriemördare Giles de Rais när han finner sig själv slits mellan influenser av en from katedral Klockar och en kvinna inblandad i en satanistisk sekt som blir hans älskarinna.

Durtal skulle dyka upp i Huysmans kommande två böcker, På väg (1895) och La cathédrale (1898), som handlar om huvudpersonens konvertering till katolicismen. La cathédrale blev hans bästsäljande arbete i hans livstid och tillät honom att gå i pension från sitt arbete som tjänsteman. Durtal dök upp i en mer av Huysmans romaner, L'Oblat, där han blir en tillplattad, eller en lekman tillägnad bön. Durtal erfarenheter hela Huysmans arbete speglar författarens verkliga livet.

Huysmans blev Chevalier av legionen d'honneur 1892 för sitt arbete vid inrikesministeriet, och befordrades till Officier 1905 för att hedra hans bidrag till den franska litteraturen. Tyvärr fick han diagnosen cancer i munhålan samma år. Joris-Karl Huysmans avled den 12 maj 1907 är begravd i Montparnasse kyrkogården i Paris.