Vad är Mountain Bikes?

February 12

Mountainbikes, även känd som all-terrain cyklar eller mountainbikes, cyklar speciellt utformade för att rida på naturstigar, som kan inkludera allt från grusvägar till steniga spår. Den största skillnaden mellan berg och standardlandsvägscyklar är i däcken. Som regel, mountainbikes har tjocka däck och framhjuls fjädring och erbjuder avancerad stötdämpning. Vissa har bakhjulsupphängning, även känd som "mjuk svans", som gör det möjligt för åkaren att förflytta hjulet på svängtappar.

Det finns i princip åtta kategorier av mountainbikes, baserade på terrängen de används på. Längdskidåkning cyklar är basmodellen som de flesta andra har sitt ursprung. De är lätta, har liten eller ingen fjädring, och är bäst för uppförsbacke eller platt terräng. Trial mountainbikes är liknande, förutom att de används mest i smutsiga trail tävlingar, snarare än för dag till dag ridning. Downhill och smuts hoppande cyklar är anpassade till specifika terräng. De är oftast mycket starka cyklar med utmärkt fjädring, snabbvals och extremt hållbart.

De nyaste modellerna att nå marknaden omfatta alla-mountainbikes, freeride och enda hastighet. Dessa cyklar är utformade för ett specifikt syfte, och kräver överlägsen skicklighet och fysisk kondition. All-mountainbikes, till exempel, tenderar att vara tyngre än andra modeller, och används av ryttare som vill kombinera uppför och nedför ridning med avancerad fjädringsteknik.

De flesta mountainbikes har 26-tums (66 cm) hjul, även om 29-inchers (73,66 cm) nu blir populär. Vissa ryttare, speciellt erfarna, utrusta sina egna cyklar, lägga upphängningsgafflar, ändra chainstays, och tar fart sina platser - som ofta inte behövs, eftersom ryttare bringar större delen av sin tid stående på pedalerna. Cyklar varierar i pris från ett par hundra dollar för en grundmodell till ett par tusen för en professionell version som ska användas vid tävlingar. Massproducerade cyklar är allmänt tillgängliga, och de är oftast tillräckligt för tillfällig helgen ryttare.

  • Mountainbikes är mer lämpade för robusta utomhus trrips.
  • Alla cykel Däcken skall pumpas ordentligt.
  • Mountainbikes är utformade för att korsa svår terräng.