Vad är en Flex Fuel Vehicle?

September 27

En flexbränslefordon är en med en motor som kan köras på en varierad blandning av bränslen, typiskt bensin och etanol. Fordon med flera bränslesystem - som kan köras på vätgas celler och bensin, till exempel - är kallade bi-fuel eller flerbränslefordon. För att vara teknisk, kan alla bilar som kan ta en blandning av gas och etanol utan modifiering beskrivas med denna term, och de flesta bilar på vägarna i dag kan. Däremot kan en sann flexbränslefordon gå från 100% bensin till 100% etanol och rygg.

En sensor i bränslesystemet för ett flexbränslefordon mäter de relativa proportionerna av de två möjliga bränslen och justerar automatiskt "tuning" av bilens motor så att blandningen, vad det än är, kommer att brinna rent. Denna sensor och självjusterande förmåga är det som gör den här typen av fordon möjlig, och de har funnits i ett antal år. Den oljekrisen på 1970-talet sporrade intresset för och forskning om alternativa bränslen, och en av de ledande kandidaterna har alltid varit etanol, en växtbaserad alkohol som kan göras från inhemska jordbruksprodukter. Tills för några år sedan, kunde förarna i USA bara köpa stadsjeepar som arbetat med gas eller etanol, men biltillverkarna är marknadsföring fordon i andra klasser, såsom sedaner och vagnar.

Brasilien leder USA - och världen - i antagandet av etanol som en alternativ energikälla och därmed i produktion och användning av fordon som kan köras på den. Brasiliens regering har hällt miljoner till forskning alternativa bränslen och övergång från bensin beroende, och idag producerar etanol från lokalt odlade sockerrör. Bilar som säljs i Brasilien måste kunna ta minst en 25% etanol till 75% bensin blandning. Bilar som kan använda båda typerna av bränsle är mycket vanligare i Brasilien än i USA, och ett bredare utbud av klasser, ner till subcompacts, säljs där. Idag, över hälften av bilar som säljs i Brasilien är flexbränslefordon.

  • Mer än hälften av de fordon som säljs i Brasilien är flexbränslemodeller.
  • Flexbränslefordon brukar köras på bensin och etanolbränslen.
  • Etanol kan härledas från sockerrör.