Vad betyder siffrorna i surroundljud Terminologi

September 21

Mycket av surroundljud terminologi kokar ner till siffror såsom 2,0, 5,1, och 7,1. Dessa surround-ljud nummer ibland hänvisar till uppspelningssystemets högtalarkonfiguration och ibland till formatet på ljudsignalen som levereras.

Den första siffran representerar antalet högtalare eller ljudkanaler inblandade, och 1 eller 0 efter decimalkommat anger om systemet har en subwoofer eller stödjer en lågfrekvent effekter kanal. System som slutar med 1 har en subwoofer eller en effekter kanal.

 • 2,0: Normal stereo - den typ med en vänster och en höger kanal (eller en vänster och en höger högtalare).
 • 5.1: Detta är den primära formatet för att skapa och leverera surroundljud. Det är allmänt används i biografer, digital-tv, dvd-video och ljud, och även den senaste spelkonsoler. Källsignaler har de fem huvudkanaler och en LFE (lågfrekventa effekter) baskanal. Uppspelnings system har vanligtvis fem högtalare och en subwoofer.

  Vad betyder siffrorna i surroundljud Terminologi

  En konfiguration 5.1-kanals surround-sound (fem högtalare och en subwoofer).

 • 5.1-kanals-ready: sådant ljudsystem har sex diskreta ingångar för att acceptera en 5.1-signal från en signalkälla, såsom en 5.1-kanals DVD-spelare. Det betyder inte nödvändigtvis att dessa produkter kan avkoda signaler till ett 5.1-kanalsutgång. Det bästa sättet att snoka upp äkta 5.1-system är genom att läsa recensioner av de enheter innan du köper.
 • 6.1:. 6.1-kanalssystem har en extra surroundkanal kallas bakre surroundkanalen Detta driver en högtalare (eller helst två) som ligger bakom tittarna, i huvudsak ger samma smidigt flöde i ryggen ljudfält som centerhögtalaren gör i fronthögtalare gruppen.

  Dussintals DVD-skivor är kodade med extra bakre surroundinformation för denna bakre surroundhögtalare, och dessa DVDs spelar också mycket väl på regelbundna 5.1 system.
 • 7.1: Att inte vara sämre, några har tagit 5.1 eller 6.1 kanalkodning på en DVD och använt en del dator hästkrafter för att skapa två oberoende bakre surroundhögtalarna för ännu mer surroundljud, vilket gör den 7.1. Observera att 7.1 inte är en sann diskret surround-ljudformat (inga DVD-skivor på marknaden har 7.1-kanalsljud); istället hänvisat till tillverkarnas egna system som används för att härleda två bakre surroundkanaler från befintliga stereo (2,0), 5.1, eller ens de 6,1-kanalskällor just nämnde.
 • 8.1 och framåt: Du kommer förmodligen höra om ännu högre beteckningar - 8.1, 9.1, 10.2, och så vidare. Dessa är i sfären av hemmet theaterphile, och om du utvärderar sådana redskap, är ett hemmabio konsult förmodligen står bredvid dig, så bara följa hans eller hennes rekommendationer. De nyaste system (t.ex. Dolby Digital Plus) kan teoretiskt stödja system upp till 13,1. Wow!