Vad är kronisk myelomonocytär leukemi?

March 19

Kronisk myelomonocytär leukemi (CMML) är ett tillstånd där kroppen skapar ett för stort antal omogna vita blodkroppar, så kallade myeloblaster och myelocyter. Dessa celler hindrar bildandet av monocyter, vilket både bekämpar infektioner och hjälpa andra blodceller i kroppen att genomföra immunitet. De extra celler också orsaka förödelse i kroppen genom att ta upp utrymme som krävs i benmärgen för blodplättar och röda blodkroppar. Som ett resultat kan en patient drabbas flera problem, bland annat anemi, infektion, eller blöder lätt.

Villkoret är vanligast bland äldre män. Det är oftast orsakas av miljöfaktorer, kemikalier och exponering för strålning. Några fall av kronisk myelomonocytär leukemi är också tillskrivas användningen av vissa typer av cancer mediciner. Den svårighetsgraden av tillståndet beror på antalet omogna medan blodkroppar, eller blaster, i benmärgen eller blod; kromosomförändringar; hur många blodplättar eller vita blodkroppar är i benmärgen och blod; och huruvida patienten har anemi.

Det finns två huvudtyper av kronisk myelomonocytär leukemi, som kännetecknas av hur stor andel av blaster är i benmärgen och blod, skriver CMML-1 och CMML-2. Typ CMML-1 indikerar det finns mindre än 10 procent blaster som finns i benmärgen och fem procent som finns i blodet. Den typen CMML-2 har typiskt en räckvidd på 10 till 19 procent benmärgsblaster och fem till 19 procent blod blaster.

Symtom på kronisk myelomonocytär leukemi är anemi, en känsla av fullkomlighet under revbenen, och en förstorad mjälte eller lever. Vissa patienter kan få leukopeni, en infektion som orsakas av en lågt antal vita blodkroppar. Andra tecken på CMML inkluderar blåmärken och blödning orsakad av otillräckliga räkningar av blodplättar och prickar av blod som kommer från huden som kallas petekier.

Kronisk myelomonocytisk leukemi är oftast inte botas. Det kan behandlas med läkemedel såsom cytarbine, Decitabin och imatinib, beroende på vilken typ av tillstånd. Om hittas en lämplig donator, kan en stamcellstransplantation ibland bota CMML, särskilt hos unga patienter.

Den genomsnittliga patient som får diagnosen kronisk myelomonocytär leukemi väntas live från ett till två år efter behandling påbörjas. Vissa faktorer fungerar mot patientens överlevnad, inklusive en stor mjälte, svår anemi, och en hög laktatdehydrogenas (LDH) nivå. Överlevnad är också mindre benägna för patienter som har ett högt antal blaster eller som har en onormalt hög räkning av vita blodkroppar totalt. Hos vissa patienter som inte botas, kunde CMML förvandlas till akut myeloisk leukemi (AML).

  • Smärtfri, svullna lymfkörtlar i halsen är ett symptom på leukemi.
  • Ett diagram av normalt blod och blod från någon med leukemi.