Vad är Hoheria?

February 16

Hoheria är ett släkte från Malvaceae familjen består av blommande växter som blommar i stora mängder under sommaren eller hösten. Endemisk för Nya Zeeland och Kermadecöarna, de är också odlas i Australien, Storbritannien och Pacific Northwest. Medan det vetenskapliga namnet på detta släkte är den latinska formen av sitt Maori namn, Houhere, dess vanliga namn på Ribbon och lacebark kommer från spetsliknande mönster som bildas av det nätverk av fibrer på sin inre barken. Hoheria växter varierar från buskar till små träd som kan växa upp till (11 m) 36 meter hög. De sex arter som utgör detta släkte är indelade i tre grupper.

Kollektivt kallas lacebarks, är den första gruppen består av H. populnea, H. sexstylosa, och H. equitum. H. populnea är ett litet träd med en bladverk av mörkgrön, glansigt och tandade vintergröna blad. Denna art är främst i kust till låglänta skogar av Nya Zeeland och föredrar skogs marginaler och öppna platser. Dess namn kommer från de sex rosa stilar som finns i varje blomma. H. sexstylosa lätt särskiljas genom tendensen hos dess lansettlika blad sloka. Under tiden, H. equitum har elliptiska blad och mindre glabrescent blommor.

Det finns bara en ledamot i den andra gruppen, som heter smala blad lacebark. H. angustifolia är en smal träd som kan nå en höjd av (10 m) upp till 33 meter. Dess utmärkande egenskaper är dess sågtandade blad med en blek undersida och dess grunda skålformade vita blommor. Denna art växer bäst i låglandet i Nya Zeeland längs bäckarna på den nedre halvan av den norra ön.

Växterna i de två första grupperna har bevingade frukter, medan frukterna av berget lacebarks eller ribbonwoods har rudimentära vingar eller inga alls. H. glabrata och H. lyalli ytterligare differentieras genom sin lövfällande lövverk. Härdigare än evergreens, kan de regenerera även när deras högsta tillväxten blir skadad på vintern. Precis som de andra växterna i släktet Hoheria, de doftande och nästan genomskinliga vita blommor av dessa två växter blommar på sommaren. H. glabrata finns i den västra sidan av södra Alperna, medan H. lyalli växer i torrare östra sidan av denna fjällnära bergskedja.

Traditionellt tidiga Maori och europeiska nybyggare använde Hoheria växter som källa för fiber för tågvirke, virke för att göra möbler, och som ved. Dessa växter odlas också för trädodling och trädgårds användningsområden på grund av deras imponerande bladverk och doftande blommor. De växer bäst i varma och fuktiga trädgårdar, kräver lite beskärning, och kan växa i de flesta jordar. Som Hoheria växter kan växa till små träd, bör man överväga storleken på trädgården och där det planteras först innan så sker.

  • Tidiga Maori och europeiska nybyggare använde Hoheria växter som ved.