Hur gör jag investera i guld och silver mynt?

October 7

Det finns två sätt att investera i guld och silver mynt. Den första fokuserar på värdet av den dyrbara innehåll av myntet själva metallen, och främjas som en hedge mot inflation. Dessa mynt är tillgängliga direkt från regeringsmyntverk i vissa länder, men i USA måste köpas från en återförsäljare. Samla guld och silvermynt för sitt numismatiska eller samlarvärde, är ett annat sätt att investera i guld och silver mynt. Detta tillvägagångssätt anses betydligt mer riskabelt eftersom mynten Merparten av deras värde från variabler som ålder, kvalitet och sällsynthet.

Vissa nationer, som Förenta staterna, Kanada, Sydafrika och andra, producerar investerings kvalitet guld och silvermynt, ofta kallade ädelmetaller mynt. Dessa är oftast präglade i ett uns (28,35 gm) storlekar, och vissa nationer även mint andra storlekar både större och mindre. Mynt det är tydligt märkta med den faktiska mängden ädelmetall i myntet, som garanteras av den utfärdande staten. Ett bidrag läggs till kostnaden för den dyrbara metallen i de moderna mynten mindre än ett uns (28.35 g), vilket gör dessa mindre storlekar dyrare per uns och minska deras investeringar värde.

Guldet i mynt det vanligen legeras med en liten andel av en annan metall som koppar för att göra myntet hårdare. Dessa mynt är oftast 22- eller 23-karats guld. Guld som är 100% ren är rankad som 24-karats, men det är också mycket formbara och lätt repas. Vissa investerare undviker att köpa 24-karats guld mynt, såsom Kanadas Maple och Österrikes Philharmonic, eftersom de är lätt skadad, vilket skulle kunna minska deras värde vid återförsäljning.

Vissa regeringar sälja sina ädelmetaller mynt direkt, medan andra, som till exempel USA, distribuera dem till återförsäljare som säljer dem till allmänheten. Förutom ädelmetaller mynt, många investerare köper gemensamt datum guldmynt - guldmynt präglade före 1935 för allmän omsättning, som är vanliga nog att det finns ingen betydande uppmärkning grund av deras sällsynthet. Till exempel, från 1907 fram till 1933, USA präglade en vacker 20 $ US dollar (USD) guldmynt designad av Augustus St Gaudens. Många av dessa mynt, ofta kallade Double Eagles, är värdefulla numismatiska exemplar, men de präglade av Philadelphia Mint 1924, 1927 och 1928 är vanliga-date guldmynt ofta köps för sin ädla metaller enbart värdet. Dessutom investerare som är intresserade i mynt mindre än ett uns (28.35 g), men som vill undvika premien på bråkädelmetaller mynt kan köpa äldre europeiska guldmynt, såsom brittiska härskare, franska eller schweiziska 20 franc, eller Nederländska (Nederländerna) 10 gulden.

Investera i guld och silver mynt för deras numismatiskt värde kan vara riskabelt. Dessa är mynt utgivna av stater för allmän spridning, även om vissa är speciellt paketerad för samlare. Deras produktion är begränsad till det år de är präglade, och produktionssiffror publiceras som hjälper samlare bestämma deras sällsynthet. Värdetillväxt för dessa mynt är ofta mycket långsamt, och enskilda mynten kan förlora värde om de är skadade eller om fler av dem kommer ut på marknaden från privata samlingar eller andra källor.

Ur ett samlarperspektiv, ett mynt s sällsynthet och skick är de viktigaste faktorerna i att bestämma dess värde, även om det aldrig kommer att sjunka under värdet på ädelmetallinnehåll. Samlarmynt bör inte förväxlas med så kallade "samlarmynt", som är nyhet objekt präglade både regeringar och privata myntverk och säljs till överkurs. Värdet av dessa mynt sällan uppskattar tillräckligt för att de ska anses vara en god investering.

Som en allmän regel, att investera i guld och silver mynt är något som bör göras först efter ett antal andra investeringsmålen har uppfyllts. Etablera en sex till 12 månaders krisfond för kostnader i lättillgänglig form, såsom en penningmarknadsfond, är ett mål de flesta experter överens om. En annan är att öppna en pensionssparande program, bidrag till som inte kommer att påverkas av investerarens inköp av guld och silvermynt.

  • Sällsynta grekiska silvermynt.
  • Guld börjar som små flingor och nuggets.
  • Den amerikanska myntverket är beläget i Philadelphia huvudsakligen tillverkar mynt.
  • Krugerrand är guldtackor mynt präglade av Republiken Sydafrika.