Vilka är de hälsomässiga fördelar av grönsaker?

November 22

Folk får ofta höra att äta sina grönsaker, och det finns en god anledning till detta: det finns många hälsofördelar av grönsaker som gör dem en mycket viktig del av människans kost. Äta mellan fyra och åtta en kopp portioner om dagen ger en rad fördelar som inte kan erhållas från andra livsmedelskällor.

Grönsaker innehåller en rad vitaminer och mineraler som är bra för människans kost. Saker som kalium, C-vitamin, folat och vitamin A, bland många andra, finns i överflöd i grönsaker. Dessa vitaminer och mineraler som behövs av kroppen på en daglig basis, och de hjälper också kroppen hålla sig frisk så att den kan förhindra eller hantera sjukdomar och skador. Gravida kvinnor och personer med vissa kroniska sjukdomar verkar också dra nytta av ett ökat intag av kost mineraler och vitaminer.

Andra hälsofördelar av grönsaker kan hittas i de fytonäringsämnen som de innehåller. Dessa näringsämnen verkar inte vara direkt nödvändigt för att människans kost, men de verkar ge några fördelar såsom skydd mot hjärt-kärlsjukdom. Diabetes, vissa cancerformer, njursjukdom, stroke och benförlust verkar vara åtminstone delvis förebyggas med ett högt intag av grönsaker, vilket framgår i många koststudier.

Studier har också föreslagit att äta hela livsmedel verkar vara mer fördelaktigt än att konsumera kosttillskott. De positiva hälsoeffekterna av grönsaker kan inte ersättas med andra ord, genom att äta vitaminer, eftersom grönsaker har komplexa spårföreningar som inte kan kopieras, och eftersom grönsakerna själva verkar hjälpa kroppen metabolisera nyttiga vitaminer och mineraler.

Grönsaker är också mycket fibrer, vilket kan minska risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdom och vissa cancerformer och reglerar matsmältningen. Fiber kan också hittas i hela frukten. Frukt- och grönsaksjuicer saknar fiber, även om de innehåller många av de vitaminer och mineraler som finns i hela frukten. De positiva hälsoeffekterna av grönsaker kan erhållas från råa eller kokta grönsaker, med frysta grönsaker är ett bra alternativ när färska grönsaker är inte tillgängliga.

Något att tänka på när man tänker på de positiva hälsoeffekterna av grönsaker är att det är en bra idé att äta en regnbåge av färger. Grönsaker i olika färger har olika nivåer av vitaminer och mineraler, och genom att äta en rad olika färger, kan människor se till att de får full arrray av näringsämnen de behöver. Morötter, till exempel, är höga i vitamin A, medan mörka bladgrönsaker har massor av kalcium. Morötter eller ensamma broccoli kommer inte att ge komplett näring.

  • Morötter är mycket hög i vitamin A.
  • Grönsaker i olika färger har olika nivåer av vitaminer och mineraler, så det är fördelaktigt att äta en rad olika färger.
  • Ett urval av färska grönsaker, inklusive broccoli, morötter, tomater, paprika och andra.
  • Grönsaker innehåller mycket fibrer.
  • Gurka växer på en vinstock.
  • Grönsaksjuice är hög i mineral och vitamin innehåll.