Vad är en fals Plane?

November 24

En fals planet är en typ av träbearbetning plan som är avsedd att användas för att göra rabbets. Rabbets (inte att förväxla med kaniner) är spår skuren i kanten av en träbit för att skapa en gemensam eller en behövde utrymme. Till exempel kan en fals skäras i en fönsterkarm för att rymma glasrutor, eller en fals kan användas för att göra en mycket enkel hörnskarv. Rabbets är en av de tidigaste nedskärningar träarbetare lära att göra, eftersom de är relativt enkla och de kan användas i en mängd olika sätt.

Detta plan, även känd som en rabatt plan, har en liten vass bit av metall fästade i en trä- eller plasthandtag. Metallen är satt i en liten vinkel, vilket gör att någon ska skära skarpt och kraftigt för att skapa en ren, L-format spår. Människor kan justera djupet av snittet genom att variera trycket på planet. Ett närbesläktat träbearbetning planet är mejseln planet, och vissa rabbet flygplan kan omvandlas till mejsel plan som behövs. Vissa konstruktioner har också funktioner som är utformade för att göra kurvtagning lättare.

Termen "fals" kommer från ett franskt ord, rabbat, som används för att hänvisa till en fördjupning. Rabbets kan skäras med routrar och andra träbearbetningsverktyg utöver plan. Flygplan används av människor som gillar att göra sitt arbete för hand, eller som arbetar med ett projekt där ett annat verktyg kanske inte helt lämplig. Att lära sig att göra bra rabbets hand kräver övning med en fals plan för att få känslan av planet och lära sig att hantera det på rätt sätt.

Typiskt falsen planet säljs fullt slipade och redo att använda direkt ur lådan. Som bladet dämpar, kommer det med jämna mellanrum behöva slipas för att fortsätta fungera smidigt. Omskärpning kan vara knepigt på grund av vinkeln och storleken på bladet, med några träarbetare föredrar att skicka verktyg ut för slipning för att se till att det görs rätt. Vissa företag inkluderar omskärpning guider med sina fals plan så att träarbetare vet vad de ska göra, och det är också möjligt att köpa ersättningsblad.

Många hårdvaruleverantörer och butiker som lager träbearbetningsverktyg bär fals plan. Dessa plan kommer i flera olika storlekar för olika uppgifter. När du väljer en fals plan, kanske folk vill tänka på hur det kommer att användas. För börjar träarbetare som inte är säker på vilken fals plan skulle vara mest lämpliga för dem att börja med, kan personalen ge råd utifrån sin erfarenhet och den typ av träbearbetning någon kommer att göra. Träbearbetning instruktörer brukar också ha verktygstips.