Vad är en One-Way Window?

June 28

En envägs fönstret är i teorin ett stycke av klart material, vanligast glas, genom vilken man kan endast se i en enda riktning. Vanliga användningsområden för denna typ av fönster skulle vara företag eller bostäder som hoppas att upprätthålla en viss nivå av sekretess genom att blockera utanför människor från att se inne på kontoret eller hemma. Anledningen till att detta är en teori är att om inte någon form av film appliceras på släta glas, en enkelriktad fönstret fortfarande inte blockera vyn om det finns ljus på insidan och det är mörkt på utsidan.

Utan användning av energi, är det omöjligt att skapa en enkelriktad fönstret. Orsaken är att det bryter mot termodynamikens andra lag, som säger att kemiska skillnader tenderar att utjämnas. Därför kommer energin ändå överföra från den ena sidan av glaset till den andra. Även om detta är fallet, kan objekt belysta inifrån ses från utsidan. Så länge en lika stor mängd ljus är på båda ställena, kan en enkelriktad fönstret.

Ett undantag från falska föreställningen om en sann enkelriktad fönster är elektrisk privatliv glas. Detta glas är tillverkad med ett skikt av vätskekristallfilm och använder energi för att ändra riktningen på ljuset. Medan inte kostnadseffektivt att använda som en enkelriktad fönster i de flesta fall har tekniken använts för verkstäder och konferensrum, bland andra ställen. Elektrisk tonade rutor kan omvandla från transparent till ogenomskinlig på några millisekunder. Det är viktigt att använda glödljus istället för fluorescerande ljus när du använder elektriska tonade rutor.

Om önskan om en enkelriktad fönstret fortfarande existerar, är ett alternativ att belägga glaset för privatlivet. Det vanligaste och billigt sätt är att använda en tunn film, som kan placeras över glaset, vilket gör någon på insidan för att se utanför men inte vice versa. Denna film är nu allmänt tillgängliga i butiker såsom hem förbättring lager eller på nätet. Många mönster finns som kamouflage eller målat glas.

Om integritet är den främsta bekymmer för ett fönster behandling, kan man överväga frostat glas. Denna typ av glas fortfarande tillåter ljus att överföras genom det, men det fördunklar synen från båda sidor. Spegelglas används ofta för tvåvägs speglar, särskilt i polisförhör rum, och en sida kan se igenom, medan den andra sidan ser bara en återspegling av rummet. Även fortfarande bör det finnas någon form av ljusskillnaden mellan de två eftersom det kommer att fungera mer effektivt om det är ljusare på den sida som speglas.

  • Företag eller bostäder använder enkelriktade fönster för utseende och privatliv.
  • Spegelglas används ofta för tvåvägs speglar, särskilt i polisförhör rum.