Vad är lipoproteinlipas?

September 23

Lipoproteinlipas (LPL) representerar ett viktigt enzym i den mänskliga kroppen som metabolizes triglycerider. Detta enzym bryter ned molekyler som transporterar fettet från tarmarna till blodomloppet, där fettet omvandlas till energi eller lagras. När en brist på lipoproteinlipas existerar, kan fetthaltiga avlagringar ansamlas i blodet, vilket kan leda till ateroskleros och fetma.

En sällsynt, genetisk sjukdom som kallas familjär LPL brist förhindrar korrekt nedbrytning av fett. Sjukdomen förefaller vanligen i barndomen och producerar en inflammerad pankreas och ökar storleken av mjälten och levern. Buksmärtor är en stor symptom på sjukdomen. Vissa patienter utvecklar även fet, gul hudskador kallas xanthomas.

Symptom på sjukdomen inkluderar täta anfall av pankreatit, gul hud liknar gulsot och höga triglyceridnivåer i blodet. Blodprov kan avslöja låga lipoproteinlipas nivåer och förekomsten av sjukdomen. Det finns ingen vet bot för sjukdomen, och en fettsnål kost är den enda behandlingen.

Forskningsstudier länka lipoproteinlipas aktivitet med halter av triglycerider och lipoprotein kolesterolvärden. Studier på råttor och kaniner visar låga nivåer av LPL öka nivån av triglycerider i blodet. En brist minskar också mängden high-density lipoprotein (HDL), som anses hälsosamt kolesterol.

Båda villkoren kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Medicinska experter tror low-density lipoprotein (LDL) bidrar till plackbildning i artärerna. HDL fick skyddar mot ansamling av fetthaltiga avlagringar i vener och artärer, särskilt hos kvinnor med höga LDL-nivåer.

Detta enzym kan också vara relaterade till fetma och reglering insulin. Minskningar i lipoproteinlipas aktivitet kan tillåta överflödigt fett lagring i stället för att omvandla det till energi som används av cellerna. Låga nivåer av LPL kan öka oxidationen av fett och hämmar bodyâ € s förmåga att balansera energi.

LPL produceras i vävnader och muskler och spelar en viktig roll i hur kroppen använder fett som energi. En studie visade musklerna bara producera LPL när de är aktiva. Även flexar en muskel kan utlösa ökningar i ämnet. Inaktivitets saktar ämnesomsättningen och hur kroppen metaboliserar socker och fett. Denna studie tyder även mindre motion ökar LPL nivåer i feta människor.

  • De flesta medicinska experter tror low-density lipoprotein bidrar till plack bygga upp i artärerna.
  • Studier på råttor visar låga nivåer av LPL öka nivån av triglycerider i blodet.
  • En brist på lipoproteinlipas kan bidra till viktökning och ateroskleros.
  • Lipoprotein lipas kan vara relaterade till fetma och reglering insulin.
  • LPL brist orsakar problem i bukspottkörteln, mjälten och levern.