Vad är hög Baroque?

June 4

Hög barock är en term för konst, arkitektur och musik populärt från ca 1625 - 1675, som kännetecknas av extrema känslor, detalj, och komplexitet. Rörelsen började i Italien, men spred sig över hela Europa, särskilt i katolska länder. Barockkonstnärer kombineras ofta måleri, skulptur och arkitektur för att skapa en överväldigande upplevelse.

Den barocka perioden började i Italien omkring år 1600. Vid första barockkonst främst propaganda för den katolska motreformationen, eftersom rådet av Trent påbjöd att konsten direkt ska visa bibliska händelser och scener ur livet för heliga med känslor. Hög barock varade ungefär 1625-1675, då emotionell, sensuell, och dynamisk arbete var på sin höjd. Även om denna stil började med den katolska kyrkan, många sekulära ledare följde efter.

Verk av den höga barocken kombinerar ofta flera olika medier för att skapa en komplett känslomässig upplevelse. Till exempel Santa Bibiana kyrkan i Rom kombinerar arkitektur, skulptur, och målade fresker att betona kyrkans liv namne. Gian Lorenzo Bernini skapade fasaden och marmor skulptur av Santa Bibiana, medan Pietro da Cortona målade en serie fresker med olika scener från helgonets liv. Under tjänster, skulle musiken spelas för att förbättra den religiösa upplevelsen av kyrkobesökare.

Rörelse, överdriven belysning, detalj, och sensationella känslor präglar målningarna av den höga barocken. Dessutom har de flesta målningar berörda religiösa ämnen, såsom "Antagandet av Jungfru Maria" av holländska målare Peter Paul Rubens. Grekiska och romerska mytologin var också ett vanligt ämne under barocken, vilket resulterar i verk som Luca Giordanos fresk i Palazzo Medici-Riccardi.

Sculture var en mycket populär konstform under höga barocken. "The Den heliga Teresas extas", som ligger i Santa Maria della Vittoria i Rom, är förmodligen den mest kända av dessa skulpturer. Bernini avslutade siffran 1652, och var också ansvarig för skulptur inställning inom kapellet.

Imponerande skärmar av rikedom och makt dominerade arkitektur höga barocken. I Frankrike, till kung Ludvig XIV anlitade arkitekten Louis Le Vau remodel Versailles som en barockpalats. Lika viktigt var Andre Le Notre design för de komplexa, balanserade trädgårdar i Versailles.

Musiken på den höga barocken är känd för sin komplexitet och känslor, samt dess tekniska återhållsamhet. Den väl härdat Clavier av den tyske kompositören Johann Sebastian Bach illustrerar denna typ av musik med ett förspel och en fuga i varje tangent. Andra berömda barockkompositörer inkluderar Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Händel, och Johann Pachelbel.

  • Kung Ludvig XIV av Frankrike anlitade en arkitekt för att renovera Versailles som en barockpalats.
  • Vatikanstaten, som är säte för den romersk-katolska kyrkan, innehåller många barock strukturer.
  • Händel var en barockkompositör.