Vad är en Maxi Yacht?

October 18

En maxi yacht är en typ av segelbåt som används främst för racing, men det finns också modeller för förströelse. Termen Maxi hänvisar till den högsta tillåtna längd som påbjudits av racing riktlinje systemet är i bruk. Den har sitt ursprung med Internationella Offshore Rule (IOR), ett system som sedan i huvudsak ersättas med CHS och International Measurement Systems (IMS). Denna mätning är något mindre än den faktiska längden av farkosten och tar hänsyn till andra faktorer som påverkar hastigheten, såsom ålder och skick av båten. Det finns också ett svenskt båt varumärke kallas Maxi Yacht.

Enligt IOR-systemet, den ursprungliga maxi yacht mätning var 70 fot (21 meter). Moderna fartyg, ofta benämnda supermaxis, kan vara från till 75 till 82 fot (23 till 25 meter). Maxi Yachts används för racing är vanligtvis tilldelas ett nummer som är tänkt att omfatta en liten mängd olika längder, snarare än indikerar viss storlek. Till exempel kan 47-52 fot (14 till 16 meter) i verkliga längden kategoriseras som 40 fot (12 meter).

Ungefärlig maxi yacht längden kan vara den enda gemensamhet bland farkoster som används för racing. Ibland andra specifikationer kan krävas för en viss ras så att de initiala hastighets kapacitet varje fartyg är likartade. Annars är fartygen ofta anpassade för optimal hastighet och prestanda. Faktorer som kan påverka hastigheten av ett fartyg omfattar materialet och utformningen av segel och de hartser och fibrer som används för att bygga farkosten. Vissa av dessa metoder för anpassning har varit kontroversiellt i racing kretsar, som de ibland tros ge en orättvis fördel.

Den maxi yacht har varit en populär racingbåtar sedan 1970-talet. Det har både varit en del av tävlingar med flera typer av båtar och med i händelserna skapats speciellt för Maxi. Under åren, har den totala storleken av farkosten ökade, med nya modeller att vara så länge som 90 till 100 fot (27 till 30 meter). Denna nya generation av båten kallas ofta som en supermaxi.

OS-medaljören och världsmästaren seglare Pelle Petterson är formgivare av Maxi Yacht varumärket. Dessa farkoster brukar vara 34-42 fot (10 till 13 meter). De finns i tre modeller, Maxi 1300, Maxi 1060, och Maxi SM 40. Båten byggs på Gotland i Sverige.

  • En maxi yacht används främst för racing.