Vad är Seasonal Depression?

July 12

Säsongs depression, som ibland kallas årstidsbunden depression (SAD) är en typ av depression, som är säsongsbunden. Många människor tänker på vinterdepression när de hör om säsongsbunden depression, eftersom depression är mycket vanligt under vintermånaderna, speciellt vid höga breddgrader där ljuset är begränsat på vintern. Däremot kan människor också också uppleva säsongsdepression på sommaren, och det kan ta folk med sommar depression längre att inse problemet om de associerar säsongsdepression med bara vintern.

Någon med säsongsbunden depression upplever ångest, trötthet, ointresse, och liknande symtom i månaderna fram sommar eller vinter. Han eller hon tenderar att sova mycket, äta tung, stärkelserika livsmedel, och har svårt att få motiverade. I djupet av säsongen, kan fördjupningen vara allvarliga och även försvagande. Som säsongen slutar, patienten får en stämning förbättring som ibland kan övergå i mani. För att någon ska få diagnosen säsongsdepression, två eller flera år av en depressiv mönster kopplat till årstid måste finnas i patientens historia.

I en sällsynt variant av säsongsbunden depression som kallas omvänd SAD, människor upplever mani under sommarmånaderna. Eftersom säsongsdepression innebär ofta övergångar mellan depression och mani, kan det vara en föregångare för bipolär sjukdom, och i vissa fall kan personer som verkligen har bipolär sjukdom vara fel diagnos med säsongsbunden depression, och vice versa. De behandlingar för dessa två humörstörningar är mycket olika, vilket gör en korrekt diagnos kritisk.

För vinterdepression, patienter tycks gynnas av ljusterapi, inklusive gryning simuleringar som används för att göra patienten känns som det finns mer ljus på dagen. Antidepressiva läkemedel kan också användas tillsammans med psykoterapi för att ge patienten en möjlighet att prata om frågor som kan provocera ytterligare ångest och depression. Sommar depression eller mani typiskt behandlas med psykoterapi och medicinering.

Människor är ibland blyg att söka hjälp för depression, särskilt när det gäller säsongs länkade frågor, eftersom de är generade eller de tror att de kommer att driva igenom det. Det är inte nödvändigt att drabbas av depression utan hjälp, och människor kan finna sin livskvalitet förbättrats avsevärt med hjälp av en psykolog och några små livsstilsförändringar. Att hantera säsongsbunden depression kan också hjälpa människor att bli mer produktiva på jobbet eller i skolan under perioder av depression, vilket kan vara mycket fördelaktigt.

 • En brist på energi kan orsakas av säsongsbunden depression.
 • En läkare kan rekommendera ett behandlingsprogram för någon med säsongsbunden depression.
 • Människor som upplever sommar depression eller mani behandlas ibland med en regim av terapi och medicinering.
 • Många människor upplever årstidsbunden depression (SAD) under de mörka vintermånaderna.
 • Säsongs depression kan göra det svårt att komma ur sängen på morgnarna.
 • En promenad på en mild vinter dag är ett bra sätt att behandla säsongsbunden depression.
 • Studier har visat att gör yoga kan öka stämningen, lindra säsongs depression symtom.
 • Säsongs depression kan inträffa när som helst på året.
 • En person med säsongsbunden depression kanske inte kan fungera under vintermånaderna.
 • Att delta i vintersporter kan hjälpa till att bekämpa säsongsbunden depression.
 • Anti-depressiva kan kanske hjälpa till med säsongsbunden depression.