Vad är Kugel?

July 3

Kugel är en berömd judisk maträtt, gjorda speciellt av Ashkenazi judar i Östeuropa. Det finns belägg att skålen gjordes över 800 år sedan, men det har successivt ändrats och förbättrats över tid. Många är vana att tänka på kugel som en efterrätt, och du kommer säkert att hitta massor av kugel dessert stilar. Det kan också göras som en välsmakande sida skålen eller entrée.

Tidig kugel skulle ha varit kyndel, eftersom socker inte gjorde sin väg till Europa, speciellt inte för dem som inte var av adeln, tills 1600-talet. Den tidiga kugel, liksom många livsmedel på tiden, var i huvudsak en bakad pudding, bär vissa likheter med en välsmakande bröd pudding. Tyska judar i 1200-talet började lägga nudlar, ägg, ost och / eller mjölk till skålen, skapar en läcker krämig gryta. Basen i kugel kan använda potatis eller Matza mjöl i stället för nudlar. För att lägga till extra smak till skålen, kanske kugel omfatta grönsaker av alla slag, och lök. Kugel grytor skulle inte ha innehållit kött, eftersom blanda kött med mjölk och ägg var inte Kosher.

På 1600-talet socker inspirerat många kockar att utveckla söta kugel. Här kan du helt enkelt ha en maträtt av bakade nudlar i grädde eller ägg toppad med lite socker. Så småningom, frukt, speciellt russin, var vanliga tillägg till söta kugel. Söt kugel är ännu mer populär idag än dess salta äldre relation, och kan bakas i runda kokkärl, eller mer vanligt i vanliga rektangulära bakning rätter. Det är mycket populär inte bara bland människor av östeuropeiska och germanska härkomst, men även bland dem i Amerika som hade turen att växa upp i närheten av en god judisk bageri eller restaurang.

I smaken är söt kugel liknar brödpudding, och många tycker att det är jämförbart med en variation av de bakade puddingar som gjorts av engelska, som spotted dick. Det finns ett antal Internet recept att prova, liksom fantastiska recept i många judiska och i tyska kokböcker. Om du reser du hittar kugel i större delen av Östeuropa.

I vissa judiska sekter, är kugel tros ha tur och / eller att ge andliga välsignelser. Detta är särskilt fallet i Hasidic judisk tradition, särskilt när en rabbin erbjuder kugel. För många andra, kugel talar enbart om ultimat komfort mat, och några fest måltider skulle vara komplett utan det.

  • Russin är ett vanligt tillägg till söta kugel.
  • I judisk tradition, är kugel tros vara lycklig när erbjuds av en rabbin.
  • Många judiska och tyska kokböcker inkluderar recept för kugel.