Vad är en Epidural blödning?

July 17

En epidural blödning (EDH) är en ansamling av blod mellan skallen och dura mater, membranet som omger hjärnan. Även kallad en hematom, är det en vanlig konsekvens av huvudskador. Om den lämnas obehandlad, kan blod fylla intrakraniell utrymme och orsaka livshotande svullnad. Behandlingen lindrar trycket på hjärnan, med hjälp av neuro dekompression att dränera vätska från under skallen. Det finns en annan typ av epidural blödning som uppträder i ryggraden, när skadade vener blöder ut i den omgivande rymden och öka fluidtrycket mellan benet och ryggmärgen.

Epidural blödning orsakas oftast av traumatisk hjärnskada, vanligen hjärnskakning på sidan av huvudet. Detta leder till arteriell blödning in i epiduralrummet. Blödning i vävnaden runt hjärnan leder hematom om blodet fortsätter att samla utanför artärerna. Om tillräcklig volym av blod pooler, kan expansionen pressa hjärnan allvar, påverkar medvetandet, motorik och grundläggande neurala svar reglerar andning och pupillsvar. Det kan visa sig ödesdigert på några timmar.

Beroende på omfattningen av huvudet trauma och omfattningen av blödningen, vissa patienter med epidural blödning förblir helt alert, medan andra antingen kort förlorar medvetandet eller upphöra omedelbart i koma. Många patienter, efter att återhämta sig från den första chocken, uppleva vad som kallas en klarsynt intervall där de är alerta och fungerar normalt för en eller ett par timmar. Under denna tid kommer den del av EDH fortsätta växa tills trycket på hjärnan ökar till den grad att patienten blir medvetslös. Vid denna punkt behövs kirurgi för att förhindra snabb försämring.

Behandling av epidural blödning kräver omedelbar kirurgisk dekompression att lätta på trycket. Kirurgi innebär att öppna skallen och dränering den ackumulerade blodet. För små till medelstora hematom, är ett litet hål borrat, men för stora blödningar, kirurger utför en kraniotomi att evakuera vätska och att kontrollera för blodproppar. Epidural blödningar kan utlösa kramper, så antikonvulsiva läkemedel kan förskrivas tillsammans med läkemedel för att förhindra risken för neurologiska infektioner.

Epidural blödning kan även förekomma i ryggraden. Det är mer sannolikt att komma från skadade vener än artärer blödning i epiduralrummet. Trycket på ryggmärgen vid någon nivå är smärtsam, och kan orsaka urinblåsan och tarmproblem och förlamning under punkten för blödning. En MR används för att upprätta en diagnos av epidural blödning eftersom det finns många möjliga orsaker till ryggsmärta. Spinal epidural hematom behandlas vanligen med kirurgisk dekompression genom dränering i ett förfarande som liknar en Spinal Tap.

  • En epidural blödning är en vanlig konsekvens av skallskador.
  • Beroende på svårighetsgraden av trauma, kan patienter med en epidural blödning vara helt vaken och alert.
  • Ansamling av blod mellan skallen och membran som omger hjärnan kallas epidural blödning.
  • En MR kan användas för att skapa en tydlig diagnos av epidural blödning.
  • Vissa patienter med epidural blödning förfaller i koma.
  • Epidural blödningar, oftast orsakade av hjärnskakningar, kan triger kramper.