Vad är ett fiskeBarometer?

May 15

En fiske barometer är ett verktyg som mäter barometertrycket i atmosfären. Sportfiskare använder dem för att förutsäga de tider då fisken kan vara bitande. Studier tycks visa att barometertrycket har en direkt inverkan på matvanor mest fisk, men effekten verkar vara mer uttalad i grunt vatten. Detta tros bero på att trycket från vattenvolymen i mycket djupt vatten förmodligen uppväger betydelsen av barometertryck i luften ovanför vattnet.

Baserat på studier som mäter utfodringsverksamhet fisk under olika barometervärden, de optimala förutsättningarna för att fånga fisk verkade vara när fiske barometern har en läsning av låg och väderförhållandena indikerar en annalkande storm front. Under denna tid är det många fiskar aktivt söker mat. Vissa fiskare råder påskynda beten, och med hjälp av yta eller grunt vatten lockar under perioder med lågt lufttryck.

Fiske under stormigt väder är i allmänhet inte anses vara en bra idé. Inte bara är det en säkerhetsrisk, men fisken beter sig annorlunda under stormar och de är oftast inte utfodring. De kan känna av förändringar i atmosfären ovanför vattnet, och de reagerar därefter. Några av de fiskar kommer att fly grunt vatten vid stormar, så för fiskeentusiaster som insisterar på fiske under dåligt väder, kommer de förmodligen att ha mer tur fiske på djupare vatten.

När en fiske barometer visar högtryck, och vädret är klart, fisk är i allmänhet inte så intresserad av utfodring. Ibland fiske barometern visar en läsning av normalt, och under denna tid, är fisket generellt normala, det vill säga, chanser att fånga en fisk är förmodligen om ens. Detta är inte en idealisk tid för fiske, men det är förmodligen bättre än perioder med hög barometer läsning.

Fiskebarometern kan vara ett användbart verktyg, men barometertrycket är ingalunda det enda som kan påverka matvanor fisk. Andra faktorer spelar en viktig roll, till exempel vattenstörningar, vattentemperatur och hygienen och klara vattnet. Dessutom insjöfisk verkar påverkas mer av barometertryck än saltvattensfiskar.

Barometriska mätningar tycks påverka alla djur i viss utsträckning. En teori föreslår att under tider då barometertrycket är lågt, det är något mindre tillgängligt syre. Denna teori var resultatet av studier som utförts på möss för att mäta sina reaktioner på olika atmosfäriska förhållanden.

  • Lufttryck som visar en avläsning av 1012 hPa.
  • En fiskebåt.
  • Fiskeförhållandena är ofta bäst när en storm närmar sig.