Vad är Leukocoria?

May 24

Leukocoria är en förändring av utseendet av pupillen i ögat, om det framgår vitt under vissa förutsättningar istället för svart, och ögat inte uppvisar det normala "röda reflex." Denna kliniska tecken är förknippad med ett antal ögonproblem, några av vilka är associerade med synförlust och andra allvarliga komplikationer. Om folk märker leukocoria i ögonen eller de av en familjemedlem, är ett besök på ögonläkare i ordning.

Hos friska individer, är ljuset absorberas i näthinnan och reflekteras tillbaka på låga nivåer, med eleven visas svart eller rött när den är flashad med ljus; den berömda röda ögon problem i blixtfotografering är ett exempel på den röda reflexen på jobbet. Hos personer med leukocoria, är mer ljus reflekteras, vilket gör att eleven ska visas vitt, speciellt när det förstoras. Ibland människor initialt upptäcka symptom på ett ögonblick fotografi där ena ögat har en vit prick i stället för en röd.

Ett antal villkor kan associeras med leukocoria. Vissa genetiska sjukdomar, som trisomi 13, innebära förändringar i strukturen av ögat och orsaka skada på näthinnan. Grå starr är en potentiell orsak, som är Coats sjukdom, där blodkärlen i och runt ögat växer onormalt. Retinoblastom, en allvarlig okulär cancer, kan också orsaka leukocoria att utvecklas. Denna cancer är oftast ses i barndom och uppkomsten av en vit elev i ett barn är en anledning till oro av detta skäl.

En läkare kan utvärdera en patient som verkar ha detta symptom, kontrollera om en röd reflex och samla annan information om det visuella utseendet av ögat i processen. All denna information är diagnostiskt användbar. Det är mycket viktigt att få en grundlig upparbetning för leukocoria, eftersom detta symptom är vanligtvis förknippas med sjukdomar som är kända för att orsaka synförlust eller svårigheter med visuell perception. Tidig diagnos och behandling kan ge människor en större chans att bevara sin vision.

Behandlingar varierar, beroende på vilket tillstånd patienten verkar ha. Kirurgi, kemoterapi, mediciner, och strålning är alla saker som kan rekommenderas till patienten. Människor som vill ha en andra åsikt kanske vill överväga att arbeta med en läkare som är specialiserad på behandling av en given förutsättning för att se till att de har tillgång till den senaste informationen om diagnos och behandling av sjukdomen. Läkare som behandlar retinoblastom regelbundet, till exempel, tenderar att ha bättre behandlingsalternativ, samt förbättrade behandlingsresultat.

  • Leukocoria är en förändring i utseendet på ögats pupill.
  • Cytostatika är en möjlig behandlingsalternativ för leukocoria.