Vilka faktorer påverkar FSH-nivåer?

May 3

Follikelstimulerande hormon (FSH) nivåer varierar på grund av olika hälsorelaterade faktorer. Hos kvinnor, kommer klimakteriet eller ovariesvikt troligen orsaka en ökning av luteiniserande hormon (LH) och FSH-nivåer. Primär testikel fel eller utvecklingsdefekter hos män kan orsaka en ökning av FSH. Låga nivåer av FSH kan hänföras till hypofysen eller hypotalamus frågor hos både män och kvinnor.

Kvinnor med normalt inducerad klimakteriet eller klimakteriet kan ha förhöjda nivåer av FSH; Men, kan höga halter av FSH i yngre kvinnor signalerar ett onormalt reproduktiv tillstånd. Ökade nivåer av FSH i icke-menopausala kvinnor indikerar ofta primär äggstockssvikt. Fel i äggstockarna kan bero på utvecklingsdefekter, vissa cancerbehandlingar och kroniska sjukdomar.

Missbildningar som leder till en ökning av FSH-nivåer hos kvinnor är äggstocks agenesi, Turnera € s syndrom och 17-alfa-hydroxylas brist. Äggstocks agenesis är utvecklings fel eller avsaknad av en eller båda äggstockarna. Turnera € s syndrom är en kromosomavvikelse som potentiellt kan orsaka äggstock agenesis. Ett tillstånd som kallas 17-alfa-hydroxylas brist orsakar en defekt i äggstockarna som resulterar i onormal produktion av steroidhormoner.

Liknar kvinnor, män med utvecklingsdefekter sannolikt visa höga nivåer av FSH. Gonadal agenesis och kromosomavvikelser finns två typer av utvecklings förhållanden som kan vara ansvarig för testikel misslyckande och därmed förhöjda FSH-nivåer. Gonadal agenesis är frånvaron eller ett misslyckande att utveckla könskörtlarna. Klinefelters syndrom är en kromosomavvikelse som präglas av manlig hypogonadism; en hög nivå av FSH är också en indikation på primär hypogonadism.

Cancerbehandlingar såsom strålning och kemoterapi kan störa fortplantningsfunktioner i både män och kvinnor. Kvinnor kan uppleva ovariesvikt, medan män kommer sannolikt erfarenhet testissvikt. För vissa är reproduktiva misslyckande reversibel med upphörande av strålning och kemoterapi. Kroniska sjukdomar såsom autoimmuna sjukdomar, adrenal sjukdom och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan också bidra till höga FSH-nivåer.

I båda könen, kan en tumör i hypofysen orsaka låga nivåer av FSH och LH. Förutom låga FSH och LH, kommer män också har låga testosteronnivåer. Följaktligen kommer män med låg testosteron lider låg sexlust och oförmåga att producera spermier. Kvinnor som har prolaktin-producerande tumörer upphör att ägglossning och menstruation.

Tillsammans med låg FSH och LH-nivåer, kommer den totala östrogen sjunker. Hypofystumörer har olika tillväxtmönster och påverkar människor på olika sätt. Hos vissa personer FSH-nivåer är höga medan andra nivåerna får endast något förhöjd.

  • Låga nivåer av FSH i män kan leda till låg sexlust.
  • Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan orsaka förhöjda nivåer av follikelstimulerande hormon (FSH).