Akvarium Belysning

April 13

Har du någonsin slutat tänka på lamporna som du sätter in i ditt akvarium? Tro det eller ej, att välja rätt akvarium belysning kan göra hela skillnaden mellan en blomstrande miniatyr ekosystem, och att ständigt köpa nya fiskar några veckors mellanrum. Det är något av ett trick för att få rätt sorts akvarium belysning, men när du vet vad det är, kan processen vara förvånansvärt lätt att få rätt typ av ljus för dina vattenlevande vänner. Här är några ganska enkla riktlinjer som du kan använda för att få rätt typ av ljus för dina behov.

  • Känn din fisk. Det bör inte vara en överraskning för många människor (men av någon anledning), kommer inte alla fiskar har samma ljuskrav. Detta är bara logiskt med tanke på att inte alla fiskar lever i samma typ av vatten, på samma djup, eller ens med samma typ av växter runt dem. Alla dessa faktorer kommer att förändra sättet att ljuset uppfattas av fisken, och även om de får något ljus alls. Gör lite forskning om fisk som du kommer att ha i ditt akvarium, och försöka få dem alla komma från samma typ av ekosystem om det alls är möjligt.
  • Lär Kelvin rating. Alla lampor har en Kelvin rating, och du bör veta vad det är. Kelvin betyg används för att mäta ljustemperatur. Typiskt sett kommer de flesta typer av akvarium lampor har en Kelvin rating på minst 5500, vilket innebär att de kommer att bidra till att främja algtillväxten. Dessa lampor som har en rating mellan 5500 och 6500 bör användas i de flesta sötvattensakvarier. Lampor som har en rating på 10,000K kommer att ha en riktigt starkt vitt ljus som har en nästan blåaktig ton till den. Dessa typer av lampor som vanligtvis bor längs reven (t.ex. saltvattenfisk). Om du har fisk som lever i riktigt djupt vatten, då du kommer att vilja använda några lampor som har betygsatt minst 20,000K.
  • Känn din lampor. En annan viktig faktor för att välja rätt sorts belysning är att veta lampor som används. Dessa lampor är glödlampor, lysrör, kompaktlysrör (CFL), metallhalogen och HQI halogenider. Glödlampor är den traditionella typen av lampor som du ser runt ditt hus varje dag, och de har ett färgspektrum som fått betyget mellan 2700K och 3000K, beroende på vilken typ som används. Dessa lampor brukar också ha en hög värme i samband med dem, så bör främst användas för terrarier. Lysrör är den vanligaste typen som säljs tillsammans med de flesta akvarier. Om du ska använda en av dessa för ditt akvarium, se till att den är gjord för att användas runt vattnet. Lågenergilampor är ganska mycket samma som en fluorescerande lampa, och blir allt mer populärt som åren går. Metallhalogenlampor används vanligtvis för större akvarier, och kommer att sätta ut en enorm mängd ljus och värme. I själva verket är det så mycket att det kommer att bränna dig om du rör det mindre än en timme efter att stänga av den. HQI Halider används vanligtvis vid samma som lysrör, och inte filtrera bort UV ljus så kan orsaka solbränna om du inte är försiktig.