Vad är en Dude Ranch?

April 23

En dude ranch är en ranch som antingen accepterar betalande gäster, eller vänder sig till dem, beroende på hur ranchen är inställd. Denna praxis går tillbaka till sent 1800-tal, med termen "dude ranch" själv dating till 1920-talet. Människor besöker allmänhet denna typ av ranch för att semestrande, för att njuta av naturens skönhet i relativt outvecklade regioner, och att delta i en rad ranching relaterade aktiviteter.

Dude ranching startade i USA, som en naturlig följd av romanticization i väst. Förmögna Easterners, så kallade dudes, reste till väst för att uppleva rancher och rancher grep en möjlighet och började ta betalt för det. Det fenomen spridda över hela västvärlden, och idag hundratals rancher erbjuder snubbe boskapsskötsel upplevelser; konceptet har också spridit sig till Australien, en annan nation som är känd för sin boskapsuppfödning.

Det finns ett antal olika typer av duderanch. I en fungerande ranch, kan besökarna bo på en verklig working ranch, delta i aktiviteter med anknytning till arbets av ranchen. Vissa människor tycker om att besöka arbets rancher att få en smak av vad ranching är som, och att uppleva kulturen i väst. Normalt är som besöker en working ranch förväntas arbeta, delta i saker som boskap hantering och trädgårdsskötsel.

En ridning dude ranch är en en som fokuserar specifikt på ridning. Ridning rancher erbjuda undervisning till människor på alla nivåer av förmåga. Ryttare kan gå på trail åkattraktioner, arbeta i ringen, och njuta av naturen i ranchen. En annan typ av dude ranch, orten ranch, erbjuder en mer resort-liknande atmosfär som främjar avkoppling och erbjuder en rad aktiviteter från ridning till singalongs. Andra rancher som erbjuder jaktmöjligheter, med både inhemska och importerade djur.

Eftersom dude rancher är så varierande, att människor som vill åka på semester på en sådan ranch bör tänka på vad typ av erfarenhet de vill ha, och söka upp en ranch som kommer att uppfylla deras förväntningar. Om avkoppling är ett primärt mål, är en utväg ranch definitivt rätt väg att gå. Personer som gillar lite arbete med sin semester kanske vill söka upp en fungerande ranch.

  • Besökare på en dude ranch har ofta möjlighet att arbeta direkt med boskap.
  • En dude ranch semester ger gästerna en smak av ranch liv.