Vad är några exempel på Thai Cuisine?

June 15

Maten i Thailand är otroligt varierande, även om vissa gemensamma trådar kör igenom alla thailändska köket. Beroende på vilken region i Thailand ett besök kan livsmedel som larb eller pad thai vara allestädes närvarande, eller omöjligt att spåra. Olika regioner i Thailand har också fokus på att använda unika kryddor eller ingredienser som inte finns i andra delar av Thailand.

Thailändsk mat är mycket populära bland konsumenterna utanför Thailand och ett antal restauranger runt om i världen leverera alla typer av thailändska delikatesser. Att veta om några grunderna i thailändska köket kan hjälpa människor att fatta välgrundade beslut på restauranger, eller värd thailändsk stil middagar.

Alla thailändska köket tenderar att använda färska, enkla ingredienser kombineras i en wok och ångad eller rör stekt, och ris spelar en central roll i thailändska rätter. Som en allmän regel, en thailändsk måltid består av ett sortiment av rätter alla förde ut tillsammans med rikliga mängder ris.

Smaksättning av thailändska köket balanserar fem smaker: sött, salt, surt, varmt, och bittra, och kryddor är ofta tillgängliga att justera dessa smaker att smaka. Fisksås eller nam pla, sweet chilisås och chilipulver är vanliga kryddor. Ingredienserna i thailändska köket varierar, men kokosmjölk, ingefära, citrongräs, lime, galangal, Kefer limeblad, tamarind, koriander och chili är alla vanliga införanden i thailändsk mat.

Förutom att de betjänar vanligt, är ris används också i det thailändska köket för att göra ett antal saker, bland annat nudlar av olika tjocklekar och omslag för vårrullar som kan delges färska, ångkokta eller stekt. Thailand har ett antal nudelrätter, inklusive den berömda pad Thai. Förutom pad Thai, är det också möjligt att hitta Drivet, en Nudel skålen med en rik sås, och pad ser ew, uppståndelse stekt maträtt med breda nudlar och soja.

Thailand är också känt för ett brett sortiment av kryddig till milda curryrätter. Grön, gul och röd curry finns i många delar av Thailand, tillsammans med Massaman curry, en indisk inspirerad maträtt. Curries är kanske en av de mer kända funktioner i thailändska köket, tillsammans med soppor som tom Jams och tom kha gai. I nordöstra del kockar gör också larb, en syrlig sallad garnerad med mynta. I centrala Thailand, satay och andra grillade rätter är ofta tillgängliga.

Thailändska köket kompletteras med ett antal desserter, såsom klibbigt ris med mango, en mycket populär söt avslutning på en fyllning thailändsk måltid. Stekta bananer och glass är inte heller ovanligt, tillsammans med sötpotatis pudding. Och naturligtvis skulle ingen thailändsk måltid vara komplett utan rikliga portioner av söta thailändska iste, blandas med kokosmjölk.

 • Vårrullar kan stekt, kokt eller serveras färska.
 • Kyckling Pad Thai är en av de mest kända exemplen på thailändska köket.
 • Thai recept kräver ofta ris.
 • Bananer, som ibland stekt att göra en thailändsk efterrätt.
 • Många thailändska kockar serverar färska vårrullar tillsammans med en dippsås gjord med söta chili och stickande fisksås.
 • Thailändsk basilika används ofta som ingrediens i det thailändska köket.
 • Satay är populärt i centrala Thailand.
 • Thailändska efterrätter inkluderar mango med klibbigt ris.
 • Koriander används ofta i thailändska köket.
 • Mint finns ofta i thailändska köket.
 • Med sin höga rökning punkt och mild smak, är jordnötsolja idealisk för att göra pad thai och andra thailändska stek rätter.