Vad är Soilless Mix?

June 14

De flesta trädgårds metoder, särskilt de med behållare, använder sig av någon typ av potting medium. Generellt sker detta i form av mark och ytterligare tillsatser som främjar tillräcklig växtlighet. Men vissa trädgårdsmästare föredrar att använda soilless potting mix. Trädgårdsskötsel med soilless mix innebär helt enkelt att växterna odlas utan användning av någon jord.

I stället för jord, är växter som odlas i en planteringsmedium som består av olika organiska och oorganiska material. Eftersom det inte innehåller jord, vilket är mer benägna att bära skadliga bakterier och svampar, är soilless mix ofta anses steril. Detta gör det särskilt bra för växter, eftersom det inte finns någon oro för eventuella skadliga sjukdomar eller skadedjur.

Den enda nackdelen med att använda en soilless mix är att födelsetalen kan vara lägre. Därför kan ytterligare näringsämnen såsom kalk behövas. Många gånger en näringsvattenlösning används för att gödsla växter. Detta är särskilt sant för hydroponically odlade växter. Användningen av långsam frisättning gödnings är ett annat alternativ för att förse växter med näring.

Några av de dyrare påsar av jordlös blandning kan redan innehålla gödningsmedel. Dessa blandningar finns på de flesta trädgårds supply centers och kan också vara beredd på hemmaplan. Soilless potting mix kan blandas med olika material för att förbättra dräneringen, vätskeansamling, fertilitet, etc. Det finns många recept för framställning av dessa blandningar.

De flesta typer av soilless mix innehåller torv, grov sand, perlit eller vermikulit i någon grad. Sphagnum torv är en av de mer ideala potting medium som används. Torv inte bara håller vatten bra, men också dränerar lätt. Det är också lätt och billigt. Dessutom är denna typ av medium något sur, vilket gör den perfekt för utsäde start.

Sand sätts ibland till soilless mix för dränering. Emellertid, perlit, som är vanligt förekommande i många typer av planteringsjord, är ett annat alternativ. Dessa små, vita stenar kan också ge tillräcklig dränering bibehållen vatten samtidigt. Vermikulit är en silvrig färgad glimmermaterial som fungerar ungefär som perlit. Denna typ av medium komprimerar lättare och mindre ofta.

Andra material som kan läggas till soilless mix inkluderar bark och kokos kokos. Ofta bark används för att förbättra dräneringen och främja bättre luftcirkulation. Kokos kokos är snarlika till torv men inte riktigt lika rörigt. Ibland, vissa trädgårdsmästare föredrar att lägga små mängder kompost till sina soilless ingjutning mixar.

Soilless mix är populärt med hydroponiska trädgårdsmästare. Medan det finns lika många recept på soilless ingjutning media, användning av lavamarker, som liknar att skälla, och vermikulit är vanliga. Perlit och kokos kokos är ofta används också. Växter som odlas hydroponically alltid ges en kontinuerlig tillförsel av näringslösning för att uppmuntra en sund, stark tillväxt.

  • Handfull mosstorv, som ofta ingår i soilless blandningar.
  • Soilless mix kan blandas med vermikulit.
  • Vermikulit sker i form av kristallina skikt som glimmer.