Duplex som standard

September 6

En av de niftiest funktionerna på många top-end-skrivare är att de kan dubbelsidig dina dokument. Det innebär att de kommer att skriva ut på båda sidorna av ett papper. Medan utskriftstiden inte minskar, är det papper som konsumeras av en utskrift halve.

Förutsatt att du har den senaste skrivardrivrutinen för din skrivare, kan du använda dialogrutan Egenskaper för skrivaren för att ange att du vill skriva ut dokumentet dubbelsidigt. Du kan komma till dessa inställningar genom att visa dialogrutan Skriv ut och sedan klicka på Egenskaper. Tyvärr kommer Word inte ihåg den här inställningen från en Word-session till nästa, och inte heller kommer det att lagra inställningen med dokumentet (som vissa andra program kan).

Problemet förvärras ytterligare av det faktum att du inte kan komma åt de enskilda inställningarna i dialogrutan Egenskaper för en skrivare med hjälp av VBA. Anledningen är att inställningarna underhålls av skrivardrivrutinen, inte genom Word-och Word gör inte skrivardrivrutinen objekt finns i VBA.

Trots detta är det teoretiskt möjligt att skriva ett makro som kommer automatiskt ändra skrivarens egenskapsinställningar, men det är definitivt inte ett rekommenderat alternativ. Varför? Eftersom att ändra skrivarens inställningar kräver att arbeta med Windows API. Detta är inte en lätt uppgift ens vildaste fantasi. Mer information om detta finns i Microsoft Knowledge Base:

http://support.microsoft.com/kb/230743

Det finns en sak som du kan prova, förutsatt skrivaren använder PCL (styrspråk skrivare, som används med många HP-skrivare). Du kan ställa in en PRINT fält i sidhuvudet eller sidfoten i dokumentet. Fältet innehåller ett kommando som kan skickas direkt till skrivaren för att slå på dubbelsidig utskrift. Exakt hur du skapar en PRINT fält har täckt i andra frågor av WordTips Fältet syntax är som följer.:

{PRINT 27 "& l1S"}

Kom ihåg att hans inställning fungerar bara med skrivare som använder PCL-skrivardrivrutinen (och skrivaren måste stödja dubbelsidig utskrift, förstås). Tillvägagångssättet kommer inte att fungera med Postscript-skrivare, eftersom Postscript inte styra skrivaren, precis vad som händer på sidan.

WordTips är din källa för kostnadseffektiv Microsoft Word utbildning. (Microsoft Word är det mest populära ordbehandlingsprogram i världen.) Detta tips (839) gäller för Microsoft Word 97, 2000, 2002, och 2003. Du kan hitta en version av detta tips för menyfliksområdet i Word (Word 2007 och senare) här: Duplex som standard.