Vad är intervallträning?

December 28

Intervallträning beskriver en metod för att utöva denna suppleanter korta perioder av hög intensitet aktivitet med perioder av lägre intensitet aktivitet. Den kombinerar två typer av motion; aerob under de långsammare intervall och anaerob under de snabba intervaller. Intervallträning är tänkt att bränna mer kalorier och ger en mer komplett workout än aerob träning ensam. Det är oftast används av långdistanslöpare och professionella idrottsmän, men nästan alla konditionsträning kan utföras i intervaller.

Aerob träning beskriver all verksamhet som utförs under en längre tid som håller din puls inom en riktad utbildning zon, vanligtvis mellan 65-85% av din maxpuls. De långsammare intervaller utförs aerobt, vilket innebär att din hjärta och lungor kan ge tillräckligt med syre för att hålla jämna steg med kraven från dina muskler. Under denna fas är musklerna utnyttjar glukos i blodet för bränsle, och du bör kunna andas lätt och föra ett samtal.

Anaerob innebär utan syre. Under den intensiva anaeroba fasen av intervallpass, efterfrågan på glukos överstiger vad hjärtat och lungorna kan ge, så din kropp måste utnyttja glukos lagras i musklerna, en process som sker utan syre. Detta ger en biprodukt som kallas mjölksyra, som är ansvarig för den brännande känslan som du känner under ett intensivt träningspass.

Genom omväxlande perioder av hög intensitet med låg intensitet, kan du dra nytta av båda typerna av träning på samma tid. Mer glukos bränns så mer fett förlust inträffar. Intervallträning kan också minska träningsvärk eftersom de långsammare intervaller tillåta kroppen att transportera bort den mjölksyra i blodet, innan den har en chans att slå i musklerna.

Långdistanslöpare och professionella idrottsmän har använt intervallträning i åratal för att öka prestationsförmågan. Formella intervalltränings träning är utformade specifikt för en idrottsman, med hjälp av exakta vetenskapliga metoder som bygger på detta idrottares kondition och önskade resultat. Blod avläsningar kan även tas under träning för att utforma en exakt, skräddarsytt träningsprogram.

Men du behöver inte vara en professionell idrottsman att skörda frukterna av intervallträning. Vanligaste aeroba övningar såsom jogging, promenader, cykling och simning kan utföras i intervaller. Helt enkelt utföra aktiviteten så fort du kan för en kort tid eller distans, och varvas med lägre intensitet återvinning intervaller, vilket gör att din puls och andning för att återgå till nära normala. Du kan hålla koll på dina intervaller genom att mäta specifika tider eller sträckor. Du kan också använda intervaller informellt; bara påskynda eller sakta ner din verksamhet utifrån dina egna kroppens signaler.

Intervallträning kan vara intensiv och utmanande, och det kanske inte är lämplig för alla. Om du har en kronisk hjärt- eller lungtillstånd, bör du kontakta din läkare för att se till att ditt tillstånd är stabilt nog att hantera stressen i anaeroba övningar. Dessutom, om du börjar en ny verksamhet, är det klokt att ge dina muskler ett par veckor för att bygga styrka innan du försöker högintensiva intervaller. För att förhindra skador, alltid lyssna på din kropp och sluta träna om du upplever skarpa eller svår smärta.

  • Vissa joggare och löpare använda intervallträning inte bara för att maximera sin snabbhet, men också för att öka sin uthållighet.
  • Den bästa intervallträning beror på idrottarens konditionen och atletiska mål.
  • Jogging kan vara en form av intervallträning.
  • Använda ett löpband kan hjälpa till med intervallträning.
  • Löpare kan använda intervallträning för att förbättra sin snabbhet.