Vad är Sasquatch?

March 29

Sasquatch är indianska ordet för stora, håriga, apelike varelser som förmodligen strövar omkring i skogen i nordvästra och Kanada. Det har funnits hundratals Sasquatch (eller Bigfoot, som de också kallas) observationer sedan mitten av artonhundratalet. Majoriteten av dem har inträffat i nordvästra USA, även om observationer har rapporterats i hela USA och Kanada.

Förekomsten av Sasquatch är kontroversiellt eftersom mycket av bevisningen är övertygande. Vissa människor - inklusive vetenskapsmän - betraktar Sasquatch som verkliga varelser. Andra hävdar att de är en bluff. Medan vissa av de bevis verkar tyda på en verklig varelse kan humana pranksters inte uteslutas.

Namnet Sasquatch används omväxlande för att beteckna en av de varelser eller hela arten. Vanliga föreställningar håll att de är en okänd typ av super primat. De flesta observationer tros ha varit män. Kvinnor och unga tros existera utan att vara få till antalet.

Ingen Sasquatch någonsin fångats och inga fullständiga skelett har hittats. De sägs ha sitt ursprung i Kina, där skelett käkben har taggats "gigantopithicus" eller jätte gorilla. Sasquatch tros ha migrerat över landbryggan i Berings hav i Nordamerika samtidigt som de förfäder av indianer. Sasquatch-typ bilder har dykt upp i Native American grottmålningar och några av deras lore beskriver dem som en fiende.

Sasquatch är enligt uppgift 7-10 fot (2 till 3 meter) lång och väger cirka 500 pounds (225 kg). Fotavtryck mätningar av 14-17 inches (35-43 cm) lång har vidtagits. De fotspår visade inte några båge.

Vissa beskrivningar gör Sasquatch låter som en gorilla: snabba, smidiga, långa armar, korta ben, fat bröstet och en vätska, rullande gång. Det finns rapporter om bipedal apliknande varelser hålla jämna steg med bilar som åker. Hastigheten, gående, och längden av steg förstärka tron ​​att Sasquatch är en högre primat.

Sasquatch sägs vara främst växtätande (växtätande), lever på vegetation, frukt, nötter, bär och larver, även om fisken är enligt uppgift en favorit måltid. De sägs vara intelligent, men tros inte använda eld eller verktyg av något slag.

Fenomenal hållfasthet har tillskrivits de varelser men trots sin storlek, styrka och fruktad utseende, Sasquatch är inte aggressiva. Notoriskt svårfångade, sägs de flytta bara på natten, utan föredrar i skydd av mörkret.

En viktig punkt i Sasquatch kontroversen är filmen skjuten av Roger Patterson och Bob Gimlin, som filmade deras livsmiljö från hästryggen i norra Kalifornien 1967. Ungefär en minut lång, visar filmen en stor apelike varelse walking away. Även om filmen är skakig i början och upplösningen är inte särskilt hög, blir filmen tydligare mot slutet, med varelsen helt synliga.

Forskare har upprepade gånger analyserat denna film, ruta för ruta. Den visar inga tecken på en dragkedja (som indikerar en kostym), och det visar också muskelrörelser, vilket en kostym inte skulle tillåta. Vissa hävdar att denna film bevisar varelsens existens; andra hävdar att dess dåliga upplösningen bevisar ingenting.

Sasquatch har undersökts från många vinklar. Förutom filmvetenskap och fysik prognoser, har inspelningar av läten påstås gjorts av varelsen analyserats för pitch och ansatsrörets längd med hjälp av signalbehandling. Även svaren inte var definitiv, tycktes resultat som tyder på att ljuden var animaliskt ursprung. Slutsatsen drogs banden själva var inte bluffar, men möjligheten till mänsklig läte på dem var inte uteslutas.

För varje teori som hävdar att Sasquatch är verklig, kallar en annan dem en bluff.

En berömd hoax avslöjades på döden av ökända spelevink och byggföretag ägare tidigare Ray L. Wallace 2002. Enligt hans söner, Wallace skapade Sasquatch myten 1958. På den tiden, Wallace ägde ett byggföretag som byggde skogsbilvägar runt Humboldt, Kalifornien. Bekymrad vandaler riktar sina fordon, frågade han en vän att hugga 16-tums trä fötter som han fastspänd på. Sen gick han runt på byggarbetsplatsen. Efter att täckas av lokala medier, tog historien om ett liv i sitt eget. Rädd för att få i trubbel, Wallace höll tyst.

En annan berömd hoax teori lades fram av regissören John Landis. Enligt honom den berömda bilder av Patterson / Gimli var bara en man i en apa kostym gjord av en kund på filmen, "Apornas planet." Både Patterson och Gimlin förnekade anklagelsen.

Världsberömda primatologist Jane Goodall har beskrivits gåta Sasquatch som en av världens stora olösta mysterier och har efterlyst studier för att slutgiltigt bevisa sin existens.