Vad är gored gored?

March 28

Gored gored är en rå nötkött maträtt populär i etiopisk mat och också ofta äts i grann Eritrea. Den är gjord av malet nötkött och liknar råbiff, även om några av framställningsmetoderna skiljer sig åt. En annan maträtt som kallas Kitfo jämförs ibland med gored gored också, eftersom båda dessa råa nötkött rätter ofta serveras traditionella etiopiska rätter. Gored gored brukar inte marinerad i vinbaserade såser som i fallet med Kitfo. Istället är det rullade i olika torkade kryddor innan de serveras tillsammans med andra rätter som finns i kommunala etiopiska middagar.

Benfritt oxfilé används vanligen i gored gored. De flesta kockar rekommenderar tenderizing köttet med en klubba innan du skär den i tärningar, men inte till den punkt där nötköttet blir för platt. Några kranar på varje sida normalt tillåter kryddorna att absorbera in i nötkött. Precis som med andra rå tartare recept, kött som är så färsk som möjligt bör helst användas för gored gored. Denna maträtt består av stora nötkött kuber i stället för de små hackad bitar som finns i liknande rå nötkött recept. Det är också oftast är än vissa andra etiopiska kötträtter.

Smakämnen för gored gored vanligtvis inkluderar vitlök, hackad ingefära och varmt röd paprika. Den kubik biff blandas med dessa kryddor tillsammans med smält förtydligas smör som fungerar som ett bindemedel. Som med andra etiopiska rätter, gored gored serveras på toppen av en stor tallrik stor sektion av platta bröd kallas injera, tillsammans med kokta bönor och andra kötträtter. Kommunala diners varje dra bort sektioner av injera att ösa upp delar av köttet. Husgeråd är normalt inte finns på denna traditionella etiopiska matupplevelse.

Gored gored serveras vanligtvis i etiopiska restauranger, och det anses också vara en av de nationella rätter av detta land. Även om många traditionella recept inte kräver användning av en marinad eller sås, några kockar vilja göra variationer på denna maträtt som inkluderar mer likvida aromer. Dessa råa nötkött sås recept är ofta gjorda av blandningar av honung, vin och röd paprika. Honung är också en favorit smakämne i olika typer av etiopiska vin serveras tillsammans med dessa typer av råa kötträtter.

  • Gored gored framställes från rå nötkött.